Историческа среща между Путин и Обама на 28 септември

Путин призова за регионална "координираща структура" срещу ИД

28.09.2015 | 10:50 Редактор: Ирина Георгиева
Историческа среща между Путин и Обама на 28 септември

Руският президент Владимир Путин призова за регионална "координираща структура" срещу ИД, пише BBC. Путин потвърди подкрепата си към сирийския президент Башар Асад, докато Западните страни и сирийската опозиция смятат, че "той трябва да си отиде".

По време на редовната 70-та годишна сесия на Общото събрание на ООН се очаква кризата в Сирия да бъде част от дневния ред. За срещата в Ню Йорк ще пристигнат 150 световни лидери.

Президентът на Русия ще проведе разговор с американския му колега Барак Обама. Двамата ще се срещнат след изказванията си пред Общото събрание на ООН в стая на руската мисия в световната организация. Около 50-60 минути са предвидени за срещата, съобщават руски източници.

Отношенията между Русия и Запада са обтегнати след анексирането на полуостров Крим от Москва миналата година и подкрепата за сепаратистките бунтовници.

Междувременно се очаква премиерът на Великобритания Дейвид Камерън да смекчи позицията си срещу Асад. Камерън е склонен да подкрепи оставане на сирийския президент Башар Асад на власт за известно време, докато бъде формирано правителство на националното единство в страната.

"Башар Асад не може да бъде част от бъдещата Сирия. Той е заклал собствения си народ. Той е спомогнал за създаването на този конфликт и тази миграционна криза." - посочи Камерън при пристигането си в Ню Йорк.