Част от руската делегация излезе на речта на Порошенко в ООН

Украинският президент поиска реформиране на Съвета за сигурност

28.09.2015 | 08:21
Част от руската делегация излезе на речта на Порошенко в ООН

Част от руската делегация излезе от Генералната асамблея на ООН по време на изказването на президента на Украйна Петро Порошенко на заседанието по глобалния дневен ред по въпросите на развитието, съобщи ТАСС, позовавайки се на високопоставен руски дипломат. Източници от Интерфакс и РИА Новости твърдят, че залата е напуснал само постоянния представител на Русия в ООН Витайлий Чуркин.

„Напуснахме залата в знак на протест срещу откровено политизираната и агресивна реч, която напълно не съответстваше да обявената тема на заседанието“, е казал източникът на ТАСС. Според агенцията в залата на Генералната асамблея на ООН останал само един руски дипломат. Според същия неназован източник „руската страна има навик да слуша опонентите си и да не оставя изявленията им съвсем без внимание“.

Източникът на Интерфакс в руската делегация е отбелязал, че от залата излязъл посланикът на Русия в ООН Виталий Чуркин. Източникът е уточнил, че инцидентът е станал в знак на протест срещу „речта на Порошенко, която не била по темата“.

Пред ООН Петро Порошенко поиска реформа в световната организация. Той каза, че Украйна ще предприеме решителни стъпки в защита на суверенитета си, независимостта и териториалната си цялост и ще предложи промени, целящи възстановяването на историческата мисия на Съвета за сигурност като механизъм за защита на глобалната сигурност, съобщава УНИАН, цитирайки президентската администрация.

„След анексирането на Крим и агресията в Донбас, когато постоянен член на Съвета за сигурност блокира действията и инструментите на Съвета за сигурност, трябва или да увеличим ефективността или да изградим нови механизми за сигурност“, каза Порошенко пред журналисти в Ню Йорк, където участва на 70-а сесия на Генералната асамблея на ООН.

В интервю за Асошейтед прес президентът на Украйна каза, че иска планираната среща в понеделник между президента на САЩ Барак Обама и руския президент Владимир Путин да доведе до по-добро изпълнение на споразумението, което трябва да сложи край на войната в Източна Украйна.