Фабиус: Приемането на Асад в бъдещето на Сирия ни обрича на провал

Лоран Фабиус пред Генералната асамблея на ООН

26.09.2015 | 22:44
 Фабиус: Приемането на Асад в бъдещето на Сирия ни обрича на провал

"Да приемем, че Башар Ал-Асад играе роля в бъдещето на Сирия само ще ни изправи пред провал", каза в събота в Ню Йорк френският министър на външните работи Лоран Фабиус пред Генералната асамблея на ООН, цитиран от АФП.

„Той е основният виновник за сегашния хаос“, каза Фабиус. „Ако кажем на сирийците, че бъдещето минава през Асад, това ще бъде провал“, продължи френският министър.

Той припомни обещанието си за единен фронт на европейците пред различията по въпроса за бъдещето на Асад. Що се отнася до Русия, която засили в последно време военното си присъствие в Сирия, той каза, че намеренията й още не са ясни и че е изразил надежда Москва да предостави разяснения в близките дни.

Фабиус каза още, че Франция ще подкрепи инициатива за възстановяване на мирния процес в Близкия изток, защото има риск Ислямска държава да се възползва от статуквото. „Ако чакаме без да правим нищо, значи поемаме риска ИД да приеме палестинската кауза“, каза Фабиус.

„Франция няма остане бездейна“, каза още външният министър.

След като президентът Франсоа Оланд обяви на 7 септември 2015 възможността за френски удари в Сирия, в началото на септември Лоран Фабиус подкрепи идеята за създаване на преходно правителство с Дамаск. В сайта си външният министър съобщава, че според „наш сондаж“ от 6 септември 61% от французите подкрепят сухопътна операция в Сирия.