Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Васко Михайлов: Русия не се готви за сериозна военна намеса в Сирия

По думите му напоследък почти не се говори за Украйна и санкциите, следователно Путин преследва друга цел.

24.09.2015 | 20:00 Редактор: Ирина Георгиева
Васко Михайлов: Русия не се готви за сериозна военна намеса в Сирия

Русия не се готви за сериозна военна намеса в Сирия, освен може би да влезе в редиците на някаква коалиция там. Това коментира бившият кореспондент на БНР Васко Михайлов в предаването Денят ON AIR с водещ Веселин Дремджиев. По думите му обаче безспорно Путин чрез този свой ход ще се стреми да засили влиянието си в региона, както и да подкрепи своя съюзник Башар Асад.

"Мнозина се питат какво точно цели руският президент Владимир Путин с действията, които предприема напоследък в Сирия. Ще анализирам малкото неща, които са дстигнали до мен. Владимир Путин с изпращането на тези войскови части, които са доста многобройни, с изграждането на военновъздушната база в Латакия при всички положение се стреми да укрепи влиянието си в региона на Средиземно море, най-вече, защото се знае, че някъде около 2020г. се очаква Русия да увеличи присъствието си в източното Средиземноморие. От тази гледна точка, той ще се нуждае от съюзник, какъвто в момента е Башар Асад." - посочи Михайлов.

Журналистът посочи, че през 2020г. се планира в Източното Средиземноморие да се намират руски военни кораби, които да се противопоставят на Шестия американски флот, което безспорно се подготвя на сегашните действия. По думите му напоследък почти не се говори за Украйна и санкциите, следователно Путин преследва друга цел.

"Санкциите, влияят силно върху руската икономика, макар малко да се пише и говори, но все пак те имат неприятен ефект. Затова ще има някакъв търг по отношение на помощта за Сирия." - смята Михайлов.

Чуйте останалата част от разговора тук: