СИРИЗА и "Нова демокрация" с равни шансове за победа на изборите в Гърция

05.09.2015 | 19:34 Редактор: Лъчезар Вълев
СИРИЗА и

Малко повече от две седмици преди планираните за 20 септември избори в Гърция СИРИЗА и консерваторите от „Нова демокрация“ с изравнени резултати. Последните социологически проучвания в южната ни съседка сочат, че всяка от двете формации получават подкрепата на 27% от гърците. Това означава, че популярността на “Нова демокрация“ е нараснала с около 5 процента през последната седмица, а за партията на бившия премиер Алексис Ципрас - с около два процентни пункта.

Трета сила в Гърция според социологическото проучване е неонацистката Златна зора с 6,5% подкрепа. Следват Гръцката комунистическа партия с 6 процента, центристите от Потами с 5,5 процента,  ПАСОК и Съюз на центристите с 4,5 процента и отцепилата се от СИРИЗА партия Народно единство с 4 процента.

Националистическата партия Независими гърци, която беше партньор на СИРИЗА в последното правителство на Гърция, получава едва 1,5 процента, което я оставя извън парламента.

На фона на рекордния спад в подкрепата за СИРИЗА лидерът на радикалите и бивш премиер Алексис Ципрас не изключи възможността за коалиция със своите опоненти в ляво, ако неговата партия не спечели мнозинство на предстоящите избори в страната. Досега той отхвърляше възможността за сътрудничество със социалистите от ПАСОК или консерваторите от „Нова демокрация“. В интервю за гръцката телевизия "Контра" той намекна, че СИРИЗА би могла да работи с ПАСОК, ако лидерът на партията Фофи Генимата „се разграничи от дясното.