Борисов поискал специален статут за България по въпроса с мигрантите

Това била и причината за удължаване на заседанието на ЕС по въпросите за миграцията на 25 юни

26.06.2015 | 14:27 Редактор: Мариета Иванова
Борисов поискал специален статут за България по въпроса с мигрантите

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че причината да се удължи снощи заседанието на Европейския съвет по въпросите за миграцията е била българската позиция, предава БТА. По неговите думи в проекторешенията за разселването на мигрантите са били посочени само Гърция и Италия.

„Безспорно броят на хората, които са там, трагедиите в Средиземно море, са факт и приемаме, че за тях вниманието е голямо. Само че сега в Средиземно море има цяла флотилия и целият натиск от бежанци се пренасочва през сухопътната ни граница с  Турция. Настоявах да бъде включена и България със специален статут, защото всеки момент това може да се промени като бройка“, поясни Борисов пред български журналисти в Брюксел.

По неговите думи европейските институции стъпват на изходни числа за бежанците у нас отпреди месеци, а последните седмици, след като времето се е подобрило, картината по нашата граница е съвсем друга. „Включително и това, че в Турция вече доста време няма правителство, дава отражение“, по думите на премиера. - „Винаги, когато има подобни процеси в една държава, по-малко се гледа границата“, коментира той.

„С Гърция проблемите, които има, са подобни като на другата ни сухопътна граница. Само миналата седмица имаме 3000 души, хванати на излизане от България. Искахме почивка пет минути, говорих с канцлера Ангела Меркел, с премиера Дейвид Камерън, после те ме подкрепиха и затова беше написано това в резолюцията. Остана доброволният принцип (за разпределение), защото считаме, че не е нужно да се приемат квоти, това противоречи на идеята за демократична, хуманитарна, добра Европа“, коментира Борисов.

Той отбеляза, че с премиерите на Италия, Гърция и Унгария Матео Ренци, Алексис Ципрас и Виктор Орбан са били на едно мнение, защото нашите държави са най-потърпевши като морски и сухопътни граници от огромния бежански поток.

България също вече е интересна за имигрантите и без да бъде в Шенген, посочи премиерът в отговор на въпрос.

Министър-председателят изрази очакване през октомври въпросът за присъединяването на нашата страна към пространството без гранични проверки да бъде отново разгледан (за отпадането на въздушните и морските граници). По неговите думи това няма да има отражение за проблема по сухопътните граници.