Нов закон урежда задълженията на длъжниците към гръцката държава

Натрупаните задължения ще могат да се платят на 100 вноски без лихви

21.03.2015 | 10:29 Редактор: Мариета Иванова
Нов закон урежда задълженията на длъжниците към гръцката държава

Гръцкият парламент прие с огромно мнозинство закон, който улеснява уреждането на задълженията към държавата и социалноосигурителните каси, които надвишават десетки милиарди евро, предаде AFP.

Законът бе подкрепен от депутатите на управляващата партия СИРИЗА и от партньорите й в правителството, както и от опозицията, съобщи агенция Ана, цитирана от БТА.

Законът позволява на длъжниците, включително предприятия, които не са имали възможност заради рецесията да си платят данъците или осигуровките, да погасят дълговете си на 100 вноски, без да им се начисляват лихви.

Министърът на финансите Янис Варуфакис подчерта по време на дебатите, че политиката на икономии, наложена на Гърция, е била катастрофална и заради нея милиони гърци не са били в състояние да си платят данъците и осигуровките, като задълженията им възлизат на 76 милиарда евро, което е 42 на сто от брутния вътрешен продукт.

Министърът посочи, че 3,5 милиона гърци (при население 10 милиона) дължат средно по 3000 евро на държавата поради бедност. Този закон ще ги насърчи да се издължат и така да увеличат постъпленията в бюджета, посочи министърът.

Гръцките депутати одобриха в сряда Закон за борба с бедността, предвиждащ помощ за семействата с ниски доходи под формата на безплатно електричество, субсидии за наем на жилище до 220 евро на месец за 30 хиляди домакинства и ваучери за храна за около 300 хиляди гърци.