Драги е разговарял по телефона с гръцкия премиер

Разговорът се е състоял непосредствено след като ЕЦБ реши да спре финансирането на гръцки банки

05.02.2015 | 11:47 Редактор: Ирина Георгиева
Драги е разговарял по телефона с гръцкия премиер

Президентът на ЕЦБ Марио Драги е разговарял след полунощ по телефона с гръцкия премиер Алексис Ципрас, съобщава БТА, позовавайки се на гръцкия сайт нюз.ин. Разговорът се е състоял непосредствено след като ЕЦБ реши да спре финансирането на гръцки банки, което крие опасност от финансов колапс на Гърция. 

Марио Драги се е обадил на Ципрас, след като той се е завърнал от Париж в Атина, като го е уведомил за решението на ЕЦБ да не приема гръцки държавни облигации, като гаранция за рефинансиране на Гърция. 

Гръцкият премиер е казал на Марио Драги, че "той не може да отстъпи, тъй като е поел ангажимент пред гръцкия народ с дадения му от него мандат, който представлява база за водене на преговори от страна на правителството с европейските партньори."                  

Финансовото министерство на Гърция обяви, че няма да има негативни последици за гръцкия финансов сектор след решението на ЕЦБ, тъй като  гръцките банки ще могат да получават средства от гръцката централна банка по линия на механизма за спешна ликвидна помощ (ELA).

Решението на ЕЦБ влиза в сила от 11 февруари, тъй като от тогава банката няма да приема гръцки държавни облигации като гаранция за рефинансиране. Ликвидността, която гръцките банки са получили от ЕЦБ и се намира в този механизъм, е надхвърлила 56 млрд. евро в края на декември миналата година, предаде агенция АНА-МПА.