ЕЦБ усили натиска над Гърция

05.02.2015 | 00:02
ЕЦБ усили натиска над Гърция

ЕЦБ усили натиска над новото правителството на Гърция, забранявайки й достъп до директни линии за ликвидност, като са обоснова с тревогата си за ангажимента на страната към съществуващите дългове.

В комюнике Европейската централна банка съобщи, че е решила да лиши гръцките банки от един от техните канали за финансиране, прекратявайки приоритетния режим, от който се възползваха досега.

Решението е било взето от управителния съвет „съгласно правилата на евросистемата, имайки предвид, че не е възможно в момента да се очаква позитивен изход“ от програмата за международна помощ, от която се възползва Атина“, се казва в съобщението, цитирано от АФП.

Заседанието се проведе във Франкфурт на 4 февруари следобед след посещението сутринта на новия министър на финансите на Гърция Янис Варуфакис.

Той дойде да поиска от гуверньора на ЕЦБ Марио Драги да помогне на Гърция да „остане над водата“, подкрепяйки гръцките банки, докато новият екип се разбере с европейските партньори за съдбата на програмата за международна помощ.