САЩ обеща военна подкрепа на Ирак срещу ислямистите

12.06.2014 | 23:47
САЩ обеща военна подкрепа на Ирак срещу ислямистите

Барак Обама предупреди за действия на САЩ, ако ислямистите продължат към Багдад. Президентът на САЩ заплаши на 12 юни с американски военни действия в Ирак срещу сунитските бунтовници, които се разбунтуваха в северната част на страната и заплашват да създадат собствена държава в Ирак и Сирия.

Иракските кюрдски части се възползваха от каона, за да превземат петролен хъб в Киркук, след като шиитските части напуснаха постовете си, съобщава Ройтерс.

"Не изключвам нищо, защото залогът е да се уверим тези джихадисти да не успеят да установят постоянен контрол в Ирак или Сирия", заяви Обама в онговор на въпрос дали не предвижда въздушни удари.

Обама заяви, че разглежда "всички възможности" за помощ на иракските лидери.

"В консултациите ни с иракчаните ще има някои краткосрочни непосредствени неща, които трябва да се направят чрез военни средства", добави Обама, цитиран от Ройтерс.

Бойците на "Ислямска държава в Сирия и Ирак" превзеха на 12 юни два грава в СИ част на Ирак, на 70 км от Баакуба, съобщи АФП,  която се позовава на иракски официални лица.

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън е казал на иракския министър-председател Ал Малики, че неговата страна интензифицира "подкрепата в сферата на безопасността, с цел противопоставяне на растящата заплаха", се казва в съобщение на Белия дом.

Един от 31 турски шофьори на камиони, взети заложници от ислямистите в Северен Ирак при превземането на Мосул, е опровергал съобщенията, че са били освободени на 12 юни, съобщи Ройтерс.
По-рано джихадистите увериха, че турските граждани няма да пострадат.

Хюриет пише, че шофьорите са в планината в пустинна местност, без вода и хляб, при мизерни условия. Вестникът съобщава, че е научил това от единият от пленниците, чието име не съобщава, по телефона, към 14ч. местно време на 12 юни. Шофьорът е попитал защо десетте компании не платят откупа, след като животът им е застрашен.

По-рано бе съобщено, че базираните в Турция компании са започнали преговори за поискания откуп от 5 млн. щ.д.