Лек ръст на предлагането на петрол, очакват анализатори

Прогнозите са и за слабо повишение на добивите до края на 2014

12.06.2014 | 14:55 Редактор: Мариета Иванова
Лек ръст на предлагането на петрол, очакват анализатори

След вчерашното решение на ОПЕК да запази без промяна тавана на добивите, който в момента е на ниво от 30 милиона барела дневно, експертите коментираха, че до края на 2014 година може да се очаква лек ръст в предлагането. И въпреки прогнозите за намаляващата роля на ОПЕК, картелът си остава основният играч на петролния пазар, коментира пред Bloomberg анализаторът на Lloyds Нийл Аткинсън.

"Засега предвижданията са за леко повишение на добивите до края на годината. В страните извън ОПЕК ръстът на предлагането не беше чак толкова силен, колкото се очакваше. Износът от Либия все още не е възстановен, проблемите в Ирак продължават. Иранският износ също е замразен засега. На фона на силното търсене и изоставащото предлагане, прогнозите сочат, че през втората половина на 2014 година ОПЕК ще трябва да произвежда малко над настоящия "таван" на добивите. Но на практика единствената страна, която може да го направи, е Саудитска Арабия," коментира Аткинсън.
Той посочи още, че „идеята че Америка може за 5 години да измести ОПЕК от пазара е несъстоятелна.

„Да - Северна Дакота вече произвежда повече петрол от Катар и Еквадор, които са членове на ОПЕК, и това е важна промяна. Реалността обаче показва, че ръстът на глобалното търсене през следващите 10 -20 години ще е достатъчно силен, за да поддържа нуждата от значителни добиви в Близкия Изток и то основно за азиатския пазар. Някои от членовете на картела, като Нигерия и Ангола, отстъпиха пазарния си дял в САЩ на местните доставчици, но като цяло ОПЕК ще продължи да бъде основният петролен играч в световен мащаб още много, много години," заяви анализаторът.

8 градове

Прочети още на: http://www.bgonair.bg/gallery/zabavnoto-lyatno-chetene-v-8-gradove