80 турски граждани са взети за заложници от екстремистите в Ирак

Бойците на „Ислямистката държава в Левант“ са завзели Тикрит

12.06.2014 | 11:03 Редактор: Ирина Георгиева
80 турски граждани са взети за заложници от екстремистите в Ирак

80 турски граждани са взети за заложници от екстремистите в Ирак. Бойците на „Ислямистката държава в Левант“ са завзели родния град на Садам Хюсеин – Тикрит. Междувременно терористите обявиха, че ще се насочат към столицата Багдад.

Сунитски бунтовници са превзели части от иракския град Тикрит. Градът, в който е роден бившия диктатор Саддам Хюсейн, се намира на 150 км северно от столицата Багдад. Това става само ден, след като терористите от „Ислямска държава в Ирак и Левант” превзеха втория най-голям град на Ирак, Мосул.

По последни данни броят на бежанците, които напуснаха населеното място, е достигнал 500 хил. души. Също както в Мосул, и в Тикрит всички полицейски участъци са били превзети, военните складове - разграбени, а затворниците са били пуснати на свобода. Вече е потвърдено, че и този път зад нападението стоят бойци на „Ислямска държава в Ирак и Левант“.

Областният управител е в неизвестност, като се предполага, че е бил отвлечен или убит от ислямистите. Още вчера премиерът на страната Нури ал-Малики поиска парламентът да обяви извънредно положение в засегнатите области. Бунтовете на сунитите срещу доминираната от шиити централна власт започнаха преди около година, като през последните месеци масло в огъня наливат и ислямисти, биещи се в съседна Сирия, които периодично преминават иракската граница и извършват нападения.

Екстремистите от групировката „Ислямска държава в Ирак и Леванта”, които завладяха големи територии в северната част на Ирак, планират да се отправят към столицата Багдад. Говорителят на групировката Абу Мохамед е заявил, че битката ще излее „яростта” си към Багдад и Кербала.

Ирак все още не се е обръщал към САЩ или други страни с молба за оказване на военна помощ във връзка със ситуацията в северната част на страната.