ОПЕК ще продължи да произвежда 30 млн. барела петрол на ден

Решението завари цената на петрола на ниво малко под 97 долара за барел

04.12.2013 | 15:41
ОПЕК ще продължи да произвежда 30 млн. барела петрол на ден

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) реши да запази производствения си таван от 30 млн. барела на ден без изменение, съобщава MarketWatch. Решението бе взето по време на редовното заседание на представителите на 12-те страни от организацията в австрийската столица Виена.

Открит намек за подобно решение направи във вторник петролния министър на Саудитска Арабия Али ал Наими. По думите му най-големият производител на суровината в света е доволен от сегашните цени, както и от нивата на глобалното търсене и предлагане.

"Пазарът е в най-добрата позиция, в която може да бъде. Търсенето е голямо, икономическият растеж се подобрява", отбеляза ал Наими.

Според представителя на Саудитска Арабия сегашната цена от малко под 100 долара за барел осигурява приемливи приходи за производителите, като същевременно не тежи твърде много на потребителите.

Малко след оповестяването на новината от Виена конктрактите върху суровия петрол с доставка през януари поскъпват до 96,95, отбелязвайки дневно покачване от 0,94%.

Останете информирани с Bulgaria ON AIR и в канала ни в Google News Showcase.