България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Над 80 тона агнешко с неясен произход заля българския пазар

Подбиват се цените и така се пречи на бизнеса, каза председателят на Асоциацията на овцевъдите

25.04.2019 | 08:30 Редактор: Бойко Димитров
Над 80 тона агнешко с неясен произход заля българския пазар

Над 80 тона агнешко месо от Северна Македония заля пазара у нас преди Великден. То е по-евтино от българското, но е с неясен произход. Месото е влязло у нас през Гърция, и то без проверки. 

Според председателя на Националната асоциация на овцевъдите Симеон Караколев, родните производители вече няколко пъти са сигнализирали за проблема, но мерки не се взимат. В "България сутрин" той допълни, че месото може да е достигнало вече 100 тона.

"Вносното месо може да е вече над 100 тона. Притесняваме се, че идва с дъмпингова цена и неясно обозначение от държавата откъдето идва. Това пречи на родните производители. Освен това не се вижда кодът на кланицата, която го праща. Няма как обикновеният потребител да разбере откъде идва месото, ако няма печати", обясни той.

Караколев разкри, че у нас няма сертифициран пункт за внос на месо от Македония. 

"Оказа се, че нямаме сертифициран пункт за вкарване на месо от Македония. Българското производство е регулирано спрямо търсенето. Последните години се забелязва увеличаване на консумацията на агнешко. Произходът на месото е много голям проблем. Именно с тази цел се прави обозначаването на труповете", заяви председателят на овцевъдите пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК