България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проблемът не е в цената на горивата, а в ниските заплати, смятат експерти

Явор Куюмджиев и Димитър Иванов коментират причините за масовите протести в страната

16.11.2018 | 08:51 Редактор: Ивайло Николов
Проблемът не е в цената на горивата, а в ниските заплати, смятат експерти

Протестите в страната продължават и днес. От няколко дни граждани блокират основни пътни артерии, недоволни от високите цени на горивата и от ниския стандарт на живот. Протестите продължават и в следващите дни, най-масовите се очаква да са в неделя и понеделник в София. Нова стратегия на протестиращите предвижда тридневна окупация на Народното събрание, която се организира в социалните мрежи.

Бившият заместник-министър на енергетиката Явор Куюмджиев и енергийният експерт Димитър Иванов коментираха в студиото на "България сутрин", че проблемът и причините за гражданското недоволство у нас са не толкова, защото горивото е скъпо, а защото заплатите са много ниски.

"Всъщност цената на едро в България е може би една от най-високите в Европейския съюз. Тук се поставя въпросът - Защо?", подчерта Куюмджиев.

Пред Bulgaria ON AIR той обясни, че чрез законодателни промени от преди около 10 години управляващите, които са на власт и сега, са въвели много строги правила за акцизните складове на едро.

По този начин преди това бензиностанциите са имали от много повече места, от които да се снабдят с гориво, а сега търговците на едро са много по-малко. 

"Пазарът беше жив и конкурентен. С тези промени те го ограничиха до няколко фирми. КЗК винаги се фокусира върху цените на дребно. Това е създадена - според мен умишлено, ситуация, при която цената на едро се определя от 2 - 3 човека", добави още бившият заместник-министър на енергетиката.

Енергийният експерт Димитър Иванов пък подчерта, че цената на горивото на бензиностанциите или дори на петрола на световните пазари не е толкова важна, а по-важното е колко литра можеш да заредиш със своите доходи.

"Има глобализъм на цените, а има национализъм на заплатите. Така как се живее? Всички разбират за какво става дума", настоя той. 

Двамата бяха категорични, че предложението за премахването на биодобавките през зимата, за да паднат цените на горивата, ще даде незначителен резултат от само 1 - 2 стотинки.

Гледайте видеото с цялата дискусия.