България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

ВИК надписва сметки, а жалбите валят… И така докога?

Как ще изглежда новата наредба на Регионалното министерство – коментират Иван Иванов и Павел Миланов

26.09.2018 | 08:47 Редактор: Иван Берберов
ВИК надписва сметки, а жалбите валят… И така докога?

Все повече жалби срещу надписването на сметки за вода на основание общо потребление. За първите три месеца на тази година са постъпили 313 оплаквания.

Темата за новата наредба на Министерството на регионалното развитие и благоустройството предизвика множество полярни мнения и коментари. Именно наредбата трябва да въдвори ред и справедливост между реалното потребление на вода и сметките, начислени от ВИК дружествата.   

"Отдавна трябваше да се направи преглед на тази наредба. Не трябва да са много промените. Очевидно, най-големият проблем е как се разпределят разликите в междуетажната собственост. Имаше работна група, която обсъждаше всички варианти. В момента сме в дискусия, тъй че все още няма решение дали ще се премахне пропорционалното разпределение или не", поясни Иван Иванов от Българската асоциация на водите в "България сутрин".

Според председателя на Асоциацията "Междуетажна собственост" Павел Миланов идеята е да се намали тази разлика в сметките, за да няма какво толкова да се разпределя. 

"Трябва индивидуалните потребители да имат договори с ВИК дружеството. Те нямат интерес да се борят със загубите, защото ще ни ги разпределят и ние ще ги платим. Обсъждането ще продължи. В много отношения наредбата изглежда лобистка. Нека да имаме предвид, че ние плащаме за услуга. В тази цена трябва да бъде включена и канализацията", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Очаквайте видеото!