Сметките за вода да се делят на всички в блока по равно, предлагат от МРРБ

Това се отнася само за потребители, които имат инсталирани индивидуални водомери, с метеорологична годност

25.09.2018 | 20:52 Редактор: Ралица Братанова
Сметките за вода да се делят на всички в блока по равно, предлагат от МРРБ

Все повече жалби има срещу надписването на сметките за вода на основание „общо потребление“. За първите три месеца на тази година са постъпили 313 жалби , 142 от които по отношение на съответния разход.

Освен собствената си сметка за потребление, гражданите плащат и допълнителен разход „общо потребление“. Той се натрупва от технически неизправности на водомерите, необитавани имоти, течове, кражби и други. 

От регионалното министерство предлагат по равно разпределение на разходите за общото потребление на вода в етажната собственост. Това се отнася само за жилища, при които всички потребители имат инсталирани индивидуални водомери, с метеорологична годност. От министерството обаче не получиха подкрепа от потребители. 

"Това не е редно. Ако в един имот живее 1 човек, а в същия имот над него или под него 10 човека, то няма как да се случи да се разпределя тази вода. То става 1 към 10", сподели пред Bulgaria ON AIR Асен Асенов - заместник-председател на Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост 

Предлагат още  и дистанционно отчитане на водата.
"Дистанционното отчитане ще позволи да се осигурява отчитане на водомерите ежемесечно, без да е наложително потребителите да са физически в дома си" обясни Малина Крумова – зам-министър на МРРБ.

Според омбудсманът Мая Манолова тази промяна в наредбата няма да реши проблемите на гражданите с ВИК дружествата. Призовават гражданите също да дадат предложения за промяна във ВИК наредбата.