КЕВР обсъжда скок на цената на природния газ с 14% от 1 октомври

Планираното поскъпване ще се отрази и на сметките за парно и топла вода, които ще бъдат между 3 и 9% по-високи

25.09.2018 | 12:44 Редактор: Велислав Филипов
КЕВР обсъжда скок на цената на природния газ с 14% от 1 октомври

Цената на природния газ се очаква да се увеличи с почти 14% от първи октомври, за крайните потребители скокът ще е най-много с 8 на сто. На днешното си заседание Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди доклада на "Булгаргаз", в който се иска увеличението за последното тримесечие на тази година.

"Цената на услугата се формира не само от самата цена на природен газ, но и от задължително заплащане на достъп, пренос, разпределение и снабдяване. По този начин всеки, който ще плаща за доставен природен газ, ще плаща с 8% повече, а не с 13.89%", каза шефът на КЕВР доц. Иван Иванов, информира Dnes.bg.

Председателят на енергийния регулатор увери, че за крайните потребители на природен газ увеличението няма да бъде с повече от 8 на сто, а цената на електрическата енергия няма да бъде променяна.

Планираното поскъпване обаче ще се отрази и на сметките за парно и топла вода, които ще бъдат между 3 и 9% по-високи от следващия месец. Окончателното решение за цената на природния газ регулаторът ще вземе в петък.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)