България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ултиматумът изтече: Валери Симеонов дава медиите на съд

Прекрачиха закона и не отразиха позицията ми по скандала, заяви вицепремиерът пред Bulgaria ON AIR

09.10.2017 | 09:10 Редактор: Василена Василева
Ултиматумът изтече: Валери Симеонов дава медиите на съд

"Темата няма какво повече да се дискутира, ще заведа делата в съда", заяви вицепремиерът Валери Симеонов в студиото на "България сутрин", запитан какво ще прави, след като 24-часовият ултиматум, който отправи към няколко български медии, вече изтече.

"Използването на думата "ултиматум" в случая е неуместно, тъй като се опитах да дам срок на медиите да ми се извинят, след като прекрачиха закона и не отразиха позицията ми по скандала от петък. Освен това, във въпросния разговор с журналиста Виктор Николаев се опитах да направя нещо, което правят всички гости в телевизионните студиа - да изложа онова, което аз искам зрителите да чуят, не просто да отговарям на въпросите на водещите", категоричен бе Валери Симеонов.

Той допълни още, че свободата на словото се изразява в това гостът също да може да преценява по кои въпроси да отговаря и по кои не, а подхвърлянето, че на журналиста Виктор Николаев може да му бъде спретнат "Викторгейт" било аналогия с ирония по повод скандала с роднинските назначения в общините.

Журналистът Юлий Москов посочи, че не смята за заплаха решението на Валери Симеонов да заведе дело срещу медиите. 

"Има нещо по-страшно, което всички пропускаме, а това е че вицепремиерът започна да диктува на журналистите за какво да говорят. Хората във властта не притежават държавата, те трябва да я управляват", каза Москов.

Той риторично попита защо след избухналия скандал Съюзът на българските журналисти не е изразил становище по въпроса докато асоциацията на европейските журналисти остро възрази и призова за бойкот на управляващи, които заплашват журналисти.

Според журналиста Асен Григоров изказването на двама политици един след друг в рамките на няколко минути във връзка с уволнението на журналист, навява на зрителите мисълта, че именно те имат нещо общо със случилото се.

Припомняме, че зам.-председателят на комисията, която се занимава с парламентарната етика - Антон Тодоров, се обърна към Виктор Николаев, казвайки "много силни думи употребявате, ще ви изядат хляба. Вече изядоха хляба на колежката ви. Виждам, че ѝ липсва столчето".

"Проблем се явява и обвинението на вицепремиера към държавните медии, което само по себе си потвърждава твърдението, че те са подложини на натиск от страна на властта в България", допълни още Асен Григоров.

Вижте видеото с цялата дискусия.