Скандал в парламента заради посегателство над свободата на словото

Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров заплаши журналист с уволнение в ефир

06.10.2017 | 18:40 Редактор: Мария Аладжова
Скандал в парламента заради посегателство над свободата на словото

Тази сутрин депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров заплаши журналист с уволнение в ефир. По-късно парламентарната му група се разграничи от него. 

"Много силни думи употребявате, ще ви изядат хляба. Вече изядоха хляба на колежката ви. Виждам, че липсва столчето". С тези думи заместник-председателят на комисията, която се занимава с парламентарна етика - Антон Тодоров, се обърна към Виктор Николаев.

Изказването му за минути предизвика вълна от реакции в социалните мрежи. Там предпочете да се изкаже и Тодоров, който се обяви за жертва на атаката. 

"В рамките на по-малко от десет дни съм обект на безпрецедентна атака за оплюване и дискредитация от среди, които никога няма да ми простят разкритията, направени за Командирите им и техните бизнес и медийни обръчи", написа Тодоров във Facebook.

Подкрепа обаче не срещна, поне не в парламента и сред журналистическата гилдия. 

ГЕРБ се разграничи от него, като обяви, че изказванията му са лично мнение. Асоциацията на европейските журналисти остро възрази и призова за бойкот на управляващи, които заплашват журналисти. 

Председателят на парламента Димитър Главчев преповтори партийната позиция, но отказа да даде оценка дали поведението на Тодоров уронва престижа на Народното събрание.

Случайно или не точно след Тодоров и вицепремиерът Валери Симеонов отправи доста остри реплики към Виктор Николаев. Самият Симеонов отрече думите му да са заплаха и припозна атака срещу себе си заради сигнала за нередности в приватизационния договор на Българския Военноморски флот.

Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори, чийто член е и Bulgaria ON AIR, изразява пълна подкрепа към журналиста Виктор Николаев и категорично се обявява против опитите за натиск и всякакви други форми на външно вмешателство в работата на журналистите.