ГЕРБ се отказа от Антон Тодоров за шеф на Комисията по досиетата

Противопоставяме се на стремежа за потулване на истината за репресивните действия по време на комунистическия режим, обявиха от партията

02.10.2017 | 14:44 Редактор: Тодор Петров
ГЕРБ се отказа от Антон Тодоров за шеф на Комисията по досиетата

Неочакван обрат. Парламентарната група на ГЕРБ поиска отмяна на избора на шеф на Комисията по досиетата. Партията се отказва от предложението си Антон Тодоров да оглави Комисията по досиетата и предлага изборът на нова комисия да се отложи и проведе след широк обществен дебат. 

Новината потвърди и самият Антон Тодоров чрез личния си профил във Facebook.

"Комисията по досиетата е вече в миналото ми. Продължавам напред", написа той.

От декларация на ГЕРБ става ясно, че партията оценява като неразбираема и неприемлива позицията на някои партии, които се обявиха за закриване на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на Българската народна армия.

"Категорично се противопоставяме на стремежа за потулване на истината за репресивните действия на тайните служби по време на комунистическия режим и продължаваме да вярваме, че задължение на Комисията е да гарантира правото на българските граждани да научат цялата истина за този период", пише още в декларацията.

От ГЕРБ твърдят, че за тях е неприемлива философията, че бившите сътрудници на ДС трябва да бъдат героизирани. Според тях именно това се цели с унищожаването на Комисията и превръщането ѝ в Институт за национална памет.

Миналата седмица от ГЕРБ подкрепиха Антон Тодоров за поста. Номинацията му обаче беше критикувана от опозицията, общественици и други организации. Държавният глава Румен Радев определи кандидатурата на Тодоров като подигравка с обществото и миналото.