България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Учи, за да получиш джип, смартфон или екскурзия!

Ценностната система у нас девалвира, казаха журналистът Мира Баджева и бившият министър на образованието Сергей Игнатов

13.07.2017 | 09:31 Редактор: Иван Берберов
Учи, за да получиш джип, смартфон или екскурзия!

Някои български университети опират до нови техники за привличане на студенти, а именно предлагане на екскурзия, смартфон и дори джип на най-успешните кадри.

Меркантилното примамване на нови студенти по този начин не е родно откритие. Както Папата го формулира - има цялостна загуба и девалвация в ценностната система на обществото.

Това посочиха журналистът Мира Баджева и бившият министър на образованието Сергей Игнатов в студиото на "България сутрин".

"До 89-та г. основните ценности у нас са култура, образование, любов. За 93-та г. тези три бяха в дъното на класацията. Какво ли е сега?", риторично попита Игнатов.

Според Баджева покварата в студентските приеми се дължи на факта, че за географските и демографските мащаби на държавата ни има прекалено много университети, които пък се борят помежду си за малкото останали студенти. 

"Регионалният криворазбран патриотизъм доведе до прекомерното количество университети за малка България, а именно 51", заяви тя.

А бившият министър на образованието допълни към изказването ѝ, че глобализацията е довела до невиждано съревнование между университетите.

"Хората, които записват учителски специалности като педагогика, филология, история и други, трябва да се стимулират като не плащат семестриални такси. Докато бизнесът не влезе активно в образованието и не започне да си поръчва специалности или да води за ръка студентите лошият диалог между двете среди ще продължава", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.