България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Решава ли Здравната карта проблемите в здравеопазването?

Няма равен достъп на пациентите от малките населени места до високоспециализирана медицинска помощ

03.02.2016 | 11:21 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: Bulgaria ON AIR

Въвеждането на Националната здравна карта трябва да се случи, защото в момента няма равен достъп на пациентите от малките населени места до високоспециализирана медицинска помощ. Зад тази теза застанаха директорът на болница "Света Екатерина" д-р Генчо Начев и Пепа Георгиева от пациентската организация "Заедно с теб" в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Според тях положителна стъпка е, че тези 3000 легла за активно лечение, които са излишни, няма да бъдат ликвидирани, а ще бъдат трансфомирани в легла за положително лечение.

Още по темата

Д-р Начев няма никакви опасения от въвеждането на Здравната карта, а даже напротив - очаква промените да са в положителна посока. По думите му тя е един закъснял документ, който се очаква от поне 10 години. Няма да се стигне до болнични фалити, прогнозира председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.

"Определено има проблеми, които трябва да бъдат разрешени. В немалка част от случаите и в немалка част от областите нещата не изглеждат чак толкова зле. Да, около 3000 легла трябва да бъдат съкратени, но те могат да бъдат трансфомирани в легла в продължително лечение и това би трябвало до голяма степен да поуспокои особено по-малките болници и общински най-вече. Не мисля, че може да се стигне до ситуация на болнични фалити", коментира д-р Грозев.

"С тази карта за първи път се прави опит да има някаква регулация на предлаганите медицински услуги и така да се справим с неравномерното предлагане на еднакви по-качество, особено високоспециализирани медицински услуги в страната. Има региони, в които има недостиг на предлагане на такива услуги и обратно има региони като София, Варна и Пловдив, където има концентрация от такива услуги. В цял свят здравеопазването е регулирана професия и предлагането на медицински услуги не е чист пазар, той винаги е квази пазар, така че с Националната здравна карта не се цели затварянето на болници. Тези 3500 легла на фона на 38 000 са нищо. Ние казваме, че 300 болници са много, а сега ако трябва да се притесняваме за 3500 легла, а още повече никой не казва, че те ще бъдат ликвидирани. Те просто ще бъдат разформирани от легла за активно лечение в легла за продължително лечение", поясни д-р Начев.

"Тази реформа трябва да се случи, защото в момента няма равен достъп на пациентите от малките селища и градове, защото там няма високоспециализирана медицинска помощ. Те трябва да пътуват до големия град, а това затруднява не само тях, а и техните близки. Така че предлаганата реформа и това не е нещо, което не съществува на друго място. Наистина трябва да се даде една възможност тези пациенти да получат и те високоспециализирана помощ", добави Георгиева.

Не е възможен по-голям хаос в здравеопазването от този, който е в момента, смята д-р Начев. Според него със Здравната карта ще се регулират процесите и няма място за притеснение.

"Около 76% от леглата в България са за активно лечение - никъде по света няма такъв висок процент. Крайно време е да обърнем внимание на продължителното лечение, защото в момента се извършва върху леглата за активно лечение, което е много по-скъпо. С тази карта индиректно като вторичен ефект би трябвало да се очаква и по-ефективно използване на малкото средства, които се отделят за здравеопазване. Има региони, които са лишени от високоспециализирана помощ. Благодарение на тази карта, която е направена въз основа на здравния профил на населението. От всяка една гледна точка това ще е по-добре за хора", заяви д-р Начев.

Още по темата

Въпреки това пациентските организации са притеснени, защото всяко едно преструктуриране на системата тревожи пациентите, посочи Георгиева.

"Просто няма начин. Болестта идва внезапно, особено острата и трябва да бъде по някакъв начин лекувана. Няма достатъчна информираност от страна на министерство на здравеопазването, от страна на министър Москов. Наистина тази Здравна карта е качена за обсъждане за един месец, но хората трябва да знаят, че ще бъдат лекувани и техните права ще бъдат защитени. Така че ще бъдат защитени", посочи Георгиева.

Тази седмица започва съвместна обиколка на Министерство на здравеопазването с Лекарския съюз на областите в България, съобщи д-р Начев. По думите му експертите трябва да се срещнат с представителите на общините.

"Никакво основание нямат общините да се притесняват затова, защото общинските легла не са повече. Тези, които трябва да се притесняват са тези, които са направили болница не, за да лекуват хора, а за да печелят", поясни д-р Начев. 

"Неяснотата във връзка с налагането на здравната карта, същността й по места и там, където тя трябва да бъде изработена буди съмнение в колегите и това е нормално. Затова на вчерашното заседание на Висшия медицински съвет се взе решение да се направи среща с хората долу по места, за да им стане ясно и да си кажат проблемите. Така че, ако има съмнения да се изчистят, а ако са основателни да се разрешат", разясни и д-р Венцислав Грозев.