Над 3000 болнични легла в България са излишни

Това сочи първоначалният анализ на националната здравна карта, представен от Петър Москов

02.02.2016 | 17:16 Редактор: Мария Аладжова
Над 3000 болнични легла в България са излишни

Здравният министър д-р Петър Москов увери, че националната здравна карта няма да съкращава съществуващи здравни структури, а ще се опита да ги преведе към нуждите на пациента.

Здравната карта съдържа информация за броя на лечебните заведения във всяка една област в България, броя на болничните легла в тях, както и броя на практикуващите специалисти. На базата на тази информация НЗОК ще сключва договори с болниците, а регионите, които нямат нужда от конкретна болница, няма да получат финансиране за нея.

От 38 344 активни болнични легла в страната, над 3000 са излишни, показва първоначалният вариант на картата. Анализът на здравната система отчита още, че педиатрите в България са с 405 по-малко от необходимото, а недостигът при общопрактикуващите лекари е 437 души. За сметка на това се наблюдава пресищане с ортопедии и очни клиники.

При болниците най-силен е недостигът на легла за продължително лечение - в момента това са 1,8 на сто от всичките 38 000 болнични легла. А според Здравната карта трябва да станат 13 процента. 

Поради тази причина от април влизат в сила три нови клинични пътеки за хора след тежки хирургични и ортопедични операции, както и за пациенти със случаи на инсулт и инфаркт:

"Това са нови клинични пътеки след острото излекуване на състоянието. Вижте, единственият начин да започнем като гарантиране на определен обем е да видим на исторически принцип колко хора са претърпели такива инциденти в рамките на миналата година или такива състояния и имат нужда от това", обясни министър Москов.

Утре Националната здравна карта ще бъде публикувана на сайта на министерството за едномесечно обществено обсъждане. 

 

 

Още по темата