Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Д-р Хасърджиев: ЕС може да спрат да лекуват българи заради дългове на НЗОК

Това е заради неплатени суми от 2013г.

08.12.2015 | 23:43 Редактор: Ирина Георгиева
Д-р Хасърджиев: ЕС може да спрат да лекуват българи заради дългове на НЗОК

Проблемът с българското здравеопазване се задълбочава - българите имат права и те ходят да се лекуват в чужбина. Германците са поискали спешна среща с България, на която да се обсъдят наши задължения към техни фондове. Хората, ако не получат диагноза/лечение тук - те отиват в Австрия и Германия, а НЗОК плаща. Това коментира д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация в Денят ON AIR с Веселин Дремджиев.

"Алармирахме, че може и да се появят "медицински визи" пред българските граждани, още преди гласуването на бюджета за 2016г. За следващата година са заложени 60 млн. лева, за да се изплатят стари задължения към Западни фондове. Истината е, че са необходими 135 млн. лева. Поставихме и въпосът какъв е падежът заради лихвите, но и те ще са малък проблем. По-големият проблем е, че западните държави ще спрат да приемат български граждани за лечение, което ще е нарушение на европейското законодателство. Това се дължи на неплатени суми от 2013г., а според силата на европейските документи гратисният период е 18 месеца." - коментира д-р Хасърджиев.

Абсолютно всеки български гражданин може да получи лечение при спешен случай на територията на ЕС за сметката на държавата, от която е, отбеляза д-р Хасърджиев. По думите му неговата държава трябва да плати до размера на сумата, която ще плати в самата нея. Много държави плащат пълния пакет за лечение на гражданите си, отбеляза д-р Хасърджиев.

Ако у нас се стимулира лечебния туризъм, подобно на Турция, може да се попълнят много дупки в здравеопазването, подчерта експертът. По думите това е доходоносен бизнес, но държавата трябва да се намеси и да се промотират условията за лечение, както и да се гарантира неговото качество.

Националната здравна карта

Почти всички областни комисии са приключили работа по Националната здравна карта и предстои разглеждането й, съобщи д-р Хасърджиев. Той се надява тя да бъде приета до края на 2015г.

Потребностите за здравеопазване в различните области на страната се променят постоянно, отбеляза д-р Хасърджиев. По думите му Националната здравна карта отразява от какво има нужда обществото в момента и е ключов елемент.

"Всяка година се увеличава броят на болниците - това не е лошо, ако се затварят старите, но това не се прави. Увеличава се разходът на НЗОК за болници." - коментира д-р Хасърджиев.

Националната здравна карта трябва "да показва нуждите" и НЗОК да направи, така че здравните заведения да се конкурират помежду си, отбеляза експертът.

"Нужно е да си оправим болниците, качеството, стандартите и знанията на лекарите, така че да задържим гражданите си у нас." - подчерта д-р Хасърджиев.

НЗОК плаща по два пакета

Приключи общественото обсъждане за двата пакета, коментира експертът. Според него те са внимателно подготвени и са "пипнати само" 60 клинични пътеки.

"Само не ми е ясно как вторият пакет ще стимулира българските граждани да си плащат допълнително здравно осигуряване." - отбеляза експертът.

Факт е, че сме беден народ и смятам, че фармаиндустрията го разбра, добави д-р Хасърджиев.