България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

С. Николов: Единствените в региона сме без законодателство за ИД

Експерт: Нараства броят на атентатите и жертвите от тях

21.07.2015 | 13:02 Редактор: Анита Соколова
С. Николов: Единствените в региона сме без законодателство за ИД

Нараства броят на атентатите в света, извършени от джихадисти, така и жертвите от тях. Това каза в Сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air Симеон Николов, директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността. В света за миналата година броят на подобни атентати е с 35% повече, а жертвите с - 81%.

Вчера при бомбено нападение в град Суруч, Югоизточна Турция, загинаха 27 души, а към 100 - бяха ранени. Смята се, че атентатор камикадзе от джихадистката групировка "Ислямска държава" е извършил нападението.

Още по темата

Експертът посочи, че атентатът там е бил насочен срещу кюрдите, които са имали намерение да възстановят намиращия се наблизо град Кубани. Според анализа на Николов има една опасност Турция да използва подобни събития, за да проведе желаната от нея военна операция в Сирия с цел да осигури зона, в която да осъществи пълен контрол и да не позволят на кюрдите да се установят там.

Във връзка с българския атентат от преди 3 години в Сарафово мнението му е, че разследването няма да даде резултат, но от него имаше поуки.

"За съжаление бяхме занемарили този сектор от сигурността. Сега мерките са много по-строги", каза той. Според експерта ние сме единствените в региона без специално законодателство за Ислямска държава.

"Стряскащото при нас е, че докато други страни в региона като Сърбия, Албания, Македония приеха законодателство, което забранява ИД, ограничава пътуванията на потенциални терористи към Близкия Изток, ние все още сме пред прага на вземането на решения", каза Николов.

Той обясни че причината за това голямо закъснение е, че ведомствата не се разбраха.

"В началото на годината имаше спорове между Министерството на правосъдието и МВнР. Едните твърдяха, че няма нужда от въвеждане на допълнителни текстове, след като имаме стари такива", каза експертът.

По думите му проектът, който в момента е готов, също е много спорен. Николов посочи и друг проблем - липсата на ефективност, технологично оборудване по границите ни и голямата корупция в страната, което е причина бежанците да предпочитат южната ни граница за преминаване.

За пример той даде оградата по границата ни с Турция - строи се една част от 30 км, докато останали около 130 км ще бъде направена през следващите години.

"Това прави напълно безсмислен целия проект. Оградата ни трябва сега заради очаквания голям поток от бежанци", обясни експертът.