Какво можем да очакваме от Microsoft през 2016г.?

За Microsoft 2015г. беше добра, пише Business Insider

28.12.2015 | 18:25 Редактор: Ирина Георгиева
Какво можем да очакваме от Microsoft през 2016г.?

За Microsoft 2015г. беше добра, пише Business Insider. Технологичният гигант представи нов лаптоп, който се нарича Surface Book, пусна нова версия на Windows, актуализира голяма част от софтуера си, насочен за бизнеса, за таблета Surface Pro, за умният аксесоар fitness Band.

За генералния директор на Microsoft Сатя Надела това е само началото. Той има големи планове за Microsoft, в това число Windows 10 да се използва от повече от 1 млрд. устройства, да разшири набора от услуги, както и да се внедри нов хардуер, който да се конкурира с Apple, Google и Amazon.

Ето какво можем да очакваме от Microsoft през 2016г.:

  • Футуристичните очила HoloLens;
  • Смартфонът - Surface Phone, както и новата серия Lumia;
  • Още стратегически партньорства и разширяване в Европа;
  • Surface Pro 5;
  • Актуализация на Windows и на Office пакета;
  • Фокус върху дарителството;
  • Повече фирмени магазини - подобно на Apple;
  • Xbox;

HoloLens

След година разработване, от Microsoft обещават, че първите комплекти на холографските компютърни очила HoloLens ще се появят през първото тримесечие на 2016г. Ще мине известно време обаче преди да можете да отидете до местния магазин и да си купите чифт. Въпреки това тези очила са огромна стъпка в технологиите.

Surface Phone

Слуховете за Surface Phone витаят от известно време, а устройствата ще могат да се видят през 2016г. Най-вероятно хардуерът ще е подобен на таблетите Surface. Екранът ще е голям, подобно на другите смартфони и устройствата Lumia на Microsoft. Съобщенията предполагат, че той ще е насочен към бизнес потребителите, които искат "силата" на Windows 10 на мобилното си устройство.

Не е ясно кога ще видим устройството през 2016г.

Тласък в Европа

Microsoft се стреми да разшири дейността си в Европа през 2016г. като добави служители в офисите си в Ирландия, Великобритания и Германия.

Европа ще бъде ключов пазар за смартфони на Microsoft. Континентът е един от малкото места, където продажбите се покачват.

Стратегическите партньорства

Под ръководството на Сатя Надела, Microsoft ще бъде много по-отворен за партньорства с други фирми, както и най-важното със (стари) съперници.

Компанията е сключила сделки с Apple, Salesforce, Box, Cyanogen, Samsung и други.

Надела посочва, че новата мисия на Microsoft е да се "даде възможност на всеки човек и организация", което означава, че компанията ще продължи да търси партньорства.

Актуализациите на бизнес софтуера на Microsoft

В момента Microsoft се намира във война с Amazon, IBM и други високо доходни фирми, които предлагат софтуерни услуги и online услуги на пазара. 2016г. ще продължи "Войната на облаците" и Microsoft не искат да я пропуснат.

Магазини за търговия на дребно по целия свят

Първите магазини на Microsoft на дребно са разположение в Ню Йорк и в Сидни, Австралия - те обаче са само началото. Докато компанията пуска повече хардуерни продукти като например Surface Book, необходимостта от такива магазини се увеличава. Слуховете са, че компанията търси място за магазин в Лондон, както и на други места.

Придобивки

Компанията закупи Sunrise, популярното календарно приложение за iOS, Wunderlist, приложението to-do, приложението за заключване на екрана, N-Trig и още много други.

Microsoft е закупила много от тези компании, така че да навлезе на нови пазари, включително и на тези на IOS и Android. Целта на Надела е да даде възможност на всеки човек, което означава, че услугите на Microsoft трябва да бъдат на всяка платформа.

Surface 4

Surface ще получи дългоочакваното си опесняване през 2016г. Докато за Surface Pro беше създадена версия 4 през 2015г., то оригиналните Surface все още чакат версия 3.

Surface 3 има голяма част от същите облаги като по-скъпия си брат, в това число и пълната версия на Windows 10, но е доста по-евтин и по-малко мощен.

Surface Pro 5

Microsoft е намерил своя ритъм, когато става въпрос за Surface Pro - съчетава настолен компютър и таблет в едно.

Петата версия на устройството ще продължи тенденцията за превръщане на хибрида лаптоп / таблет да бъде по-способен, добавяйки повече мощност и по-тънък, точно както предишните версии.

Surface Book 2

Surface Book е на първо място лаптоп, а на второ таблет. Microsoft изненада всички като представи Surface Book през 2015г.

The Surface Book 2 вероятно ще бъде по-мощен, по-тънък и по-лек от модела от първо поколение. Може би ще бъде на разположение на повече места по света, като например Великобритания, където Surface Book все още не е.

Новите телефони Lumia

Microsoft обнови линията Lumia през 2015 г. като въведе два нови телефона - 950 и 95oXL - които смартфони са в съответствие с Apple, Google и Samsung по отношение на хардуера.

Актуализираните модели ще са по-мощни, а на тях ще има и пакет Windows 10.

Нова версия на Windows 10

Windows 10 е на по-малко от пет месеца и Microsoft вече мисли за следващата голяма актуализация. Тя ще бъде валидна най-вероятно през лятото на 2016г.

Microsoft Office

Microsoft Office все още е най-важният продукт на компанията. Онлайн версията Office 365 има над 8 млн. потребители. Той ще бъде актуализиран през 2016г.

Нови функции на Microsoft Edge

Очаква се през 2016г. компанията да се фокусира върху Microsoft Edge.

/Снимка: Windows/