Подохът на машините - спад на икономиката? Рубини

23.12.2014 | 12:30
Подохът на машините - спад на икономиката? Рубини

Прогнозата на Нуриел Рубини председател на Roubini Global Economics LLC и преподавател в Stern School of Business в Нюйоркския университет в разговора със Стефани Руле в предаването на Bloomberg Television "Market Makers.".


Казвате, че микрочипът може да замени човешката раса. За терминатори ли говорим тук? За роботи, които ще ни заменят? Едва ли..

И аз се надявам да не се случи.

В дългосрочен план всичко може да се промени.

В момента технологичните иновации стават все повече капиталово интензивни, изискващи висококлалифицирани кадри и спестяващи труд.

Вижте факторите на бъдещето - много от тях и днес са явни.

Можете да имате хиляда машини или хиляда робота, а само един-двама работници, които ги управляват. И третият бърше пода.

Сега дори и третият, който бърше пода може да бъде заменен от робот, който ще го направи по-бързо и по-евтино.

Тази технологична революция се случи в производството.

Мисля, че промяната е в това, че същата технологична иновация настъпва сега в най-различни услуги.

Например в образованието, здравеопазването, държавната администрация или финанси, имоти, транспорт, ритейл.

Същите процеси ще се случат и там. Бавно, но сигурно, машини и софтуер ще заменят хората.

 

Не повтаряме ли тези неща от десетилетия? Като гледаме филми отпреди 40г. - те разказват как роботите ще спечелят бъдещето. А пък не става така.

Повечето хора, които работят в тази област биха казали, че иновациите от последното десетилетие радикално променят и производството, и услугите.

Например стигаме до момента, в който изкуственият интелект може да стане реална мислеща машина. Това не е ставало досега.

Бързината на тези иновации в последното десетилетие и в следващото ще бъде много по-голяма.

 

От икономическа гледна точка как това се отразява на начина, по който гледате на света?

Ефектите са много.

Първо ще става дума за работни места.

Вече виждаме, че възстановяването на напредналите икономики е анемично, под стандарта, има и висока безработица в Европа.

Но вижте Китай - там е Foxconn, които произвежда iPhone, но те планират през следващото десетилетие да заменят милиони работници с автоматизация и машини.

Едно е страни с висок доход на глава от населението да имат проблеми с работните места.

Но когато страни от развиващите се пазари също преживеят тези иновации, за тях ще се появи дори още по-голям проблем.

Другият ефект от технологиите, освен капиталовата интензивност и спестяването на труд е увеличението на неравенството, което се превръща в социален и икономически проблем.

 

Кой печели тогава? Китай ли?

Победителите тук ще бъдат собствениците на капитал - физически и финансов. Те притежават тези машини. Също и квалифицираните хора, тези, които имат умения, които не могат да бъдат заменени от софтуер или машини.

Нискоквализифицираните работници ще изпреварят чиновниците.

Чиновниците ще бъдат заменени от софтуер и машини.

Това ще стане във всички страни.

 

Какво трябва да стане, за да се помогне на работната сила преди това да се случи?

Обикновено хората казват, че трябва да се осигури образование, обучение, конкурентноспособност в глобалната дигитална икономика - но това е по-лесно да го кажеш, отколкото да го направиш.

Ако хората бъдат изместени от машините, накрая може да се стигне до разпределение на дохода и богатството от богатите към тези, които нямат работа или ако работните места и доходите са застрашени от автоматизацията и технологиите, глобализацията и търговията.

 

Ако трябва да посъветвате американското правителство - трябва ли да осигурят обучение? Защото ако тези неща ще разширят пропастта, проблемът трябва да се реши днес, преди да е станало късно.

Ние вършим по-добра работа не само в обучението, но и в образованието - така че децата и студентите да получат образование и да станат конкурентноспособни в дигиталната икономика.

Искам да кажа обаче, че този мощен тренд към автоматизация и глобализация на търговията ще наложи пренасянето на милиони работни места.

Трябва да мислим за други икономически политики като преразпределение, което ще бъде необходимо да осигури условия за хората, които няма да имат доходи и работа.

 

Ако днес сте политик, какво бихте направили, щом смятате, че роботите ще ни изместят?

Първо бих инвестирал в умения, в работната сила, в образователната система.

Бих се погрижил да има такива умения, които да позволят конкурентоспособност в глобалната икономика, която все повече се дигитализира.

Това едва ли ще е достатъчно.

Затова трябва да се мисли за политиките на доходи спрямо тези хора, които ще ги изгубят.

Защото ще има победители и победени. Ако не компенсирате победените, или ще настъпи социална и политическа нестабилност, или нещо по-лошо.

 

Кои ще бъдат победените?

Това са тези, които имат ниска квалификация или никаква. Без значение дали имат чиновническа или друга работа.

В историята загубата на работни места е била в производството. Но в момента е друго.

Вижте електронните книги - страхотно! Можем да свалим за миг цяла книга за 10 долара. Но тези работни места в дистрибуцията и печатната индустрия са си отишли.

Вижте ритейла - защо се нуждаем от всички тези хора в магазините?

Вижте образованието - защо са ви 100 000 учители по икономика? Имаме 100, които правят курсове онлайн..

 

И вие сте сред тези сто..

Така е - било в образованието, здравеопазването или транспорта, ритейла, администрацията или финансовите услуги - много хора първо ще бъдат освободени, а след това заменени с компютри.

Днес един рентгенолог от Бомбай може да върши същата работа като рентгенолога от Ню Йорк за една четвърт от заплатата му.

Но утре един софтуер може да направи същото, при това по-добре.

Това е трендът.


В сайта си Нуриел Рубини описа представата си за машинното бъдеще.

"Миналия четвъртък /4 декемвир 2014/, бях на вечера за 85 годишнина на Bloomberg BusinessWeek.

Партито бе в американския музей по естествена история /American Museum of Natural History/ и на него водещ бе Сет Майерс, бившата звезда на Saturday Night Live. Той водеше събитието под огромния, в реални, макет на син кит.

Беше пълно с обичайната колекция от лъскави нюйоркски медии и бизнесмени. (Кулминацията на вечерта за мен бе очарователният дует на Лейди Гага и Тони Бенет)

Голяма чест бе за мен да бъдат поканен от Bloomberg и BusinessWeek да вдигна официален тост на вечерята, на която присъстваха Хенри Кисинджър, Хенри Кравиц и Мелъди Хобсън. За моя тост бях помолен да избера иновацията, която според мен е създала най-голямата промяна в последните 85 години.

Реших да говоря за микрочипа - защото микрочипът може да замени човешката раса.

Да, тук съм нарочно провокативен: но не само заради прякора си (“Dr. Doom”), затова реших да покажа тъмната страна под сребристия блясък на техническия прогрес.

Преди няколко седмици Стивън Хоукинг, най-великият астрофицик на нашето време, изнесе провокативна реч. Хоукинс предположи, че човечеството трябва да започне да мисли за колонизиране на други планети, защото накрая изкуственият интелект и роботите ще сменят човешката раса.

Сега може би звучи налудничаво, но не и след 25, 50 или 100 години.

Тази вълна от технологични иновации започна през 1947 с изобретяването на транзистора. По-малко от 10 години след това се появи микрочипът и веднага след това последваха компютрите.

Това са корените на последвалата експлозия на иновации.

Сега живеем в дигиталната епоха, където персонални компютри, суперкомпютри, роботи и изкуствен интелект са част от ежедневието ни.."

Терминатор, източник: Orion Pictures