IBM и SAP заедно срещу конкуренцията от ново поколение

15.10.2014 | 14:00
IBM и SAP заедно срещу конкуренцията от ново поколение

IBM и SAP се споразумяха да си сътрудничат в облачните технологии, за да се справят с конкуренцията от новото поколение, съобщавa Bloomberg.

Основаната през 2011 IBM ще позволи на SAP да използва центровете й за данни, така че германската софтуерна компания да може да предоставя своята облачна база данни и платформа Hana Enterprise на клиентите си.

Това дава на IBM подкрепа на фона на намалялото търсене на хардуер, засегнало продажбите на компанията девет поредни тримесечия.

Още по темата

SAP ще постигне по-голяма гъвкавост и размах на дистрибуцията на своя софтуер по интернет, както правят конкурентите й от Salesforce.com Inc и Workday Inc и ще спестят разходи на клиентите си и труд за поддръжка на сървъри на място.

"По-голямата част от клиентите искат да използват приложенията в облачна среда, за да намалят разходите и да повишат гъвкавостта си", казва Кевин Ичпурани, старши вицепрезидент и директор Бизнес развитие и стратегически екосистеми на SAP в интервю, цитирано от Bloomberg.

Партньорството с IBM, дава възможност на SAP да предлага своите продукти Hana в облака, без да е нужно да изгражда собствените центрове за данни, за които трябва да изпълнява изскванията на данните и сигурността.

Ще се предоставя софтуер, но в облака - ограничено през четвъртото тримесечие и изцяло - през 2015, съобщи Ичпурани.

При облачните услуги за повечето програми се плаща при използване и това дава на клиентите възможността да за по-голяма ефективност и по-ниски общи разходи.

През септември базираната в Германия SAP купи доставчика на бизнес туристически софтуер Concur Technologies за 7,4 млрд долара - най-голявата придобивка в историята на 42-годишната компания.

По-голямата част от разработките й в последните няколко години бяха посветени на продуктите Hana.

"SAP избра облака на IBM", написа IBM на сайта си.

PC World уточнява, че сделката ще даде на SAP достъп до общо 60 центрове за данни.

Разкритията от последната година и нещо за следенето от NSA на потребителите в интернет повдигна много въпроси за суверенитета на данните и правата на лично пространство по отношение на глобалните компании.

Споразумението с IBM дава на германската компания да реши проблема като го заобиколи.

Според WSJ IBM е станал по-голям играч в сървърите с покупката миналата година на SoftLayer Corp за 2 млрд долара, с което увеличи центровете си за данни от 20 на общо 60 по света.

Много клиенти на SAP обаче все още използват софтуер, инсталиран в офисите и не смятат да се отказват от него в дългосрочен план. В тази връзка на 14 октомври 2014 SAP съобщи, че ще разшири съпорта за своите Business Suite 7 и ще замрази поддръжката на нови договори за съпорт до 2025.