Монополът на банкоматите

Коментар на Аспарух Йорданов

08.10.2014 | 18:40
Монополът на банкоматите

08 октомври 2014

 

Какво е общото между всички страни по света, независимо от тяхната политическа, културна и религиозна принадлежност?

Точно така, общото е потокът на пари – където и да отидете, каквото и да решите да правите, колкото и добре или зле да прекарате – трябват ви пари!

Прехвърлянето, пренасочването и харченето на пари не се интересува от вътрешни или международни конфликти, не се интересува от годишните сезони, нито пък от това дали в дадената страна има нестабилност или лиспа на правителство; или пък цари диктатура.

Днес можем да слезем от самолета в почти всяка една точка на земното кълбо и да получим достъп до парите си, само с помощта на една малка пластмасова карта с микрочип отпред.

Неминуемо, за да използваме това чудо на науката и комуникациите, имаме нужда от банкомати, които да са наблизо до нас, да са еднакви като функции навсякъде по света... и да са заредени с местната валута.

А това е реалност вече десетки години.

Преди дни, първият банкомат в Сомалия също отвори нови хоризонти в забързаното ежедневие на гражданите на Могадишу, което е огромна стъпка напред, въпреки военните конфликти в страната, нестабилността и войната.

Банкоматите, колкото и обикновени и традиционни в Европа, всъщност представляват скелет, върху който стъпва всеки един от нас - в бизнес или частни пътувания.

Но от къде водят началото си те?

 

Целият коментар във видеото:

facebook.com/bgonair.live