3 начина да бъдете по-убедителни на работа

Спрете да очаквате от хората да се интересуват от нуждите ви

18.01.2015 | 16:11 Редактор: Ирина Георгиева
3 начина да бъдете по-убедителни на работа

Човек може да постигне много, но за това е нужна упорита работа и съдействието на хората около него. Следователно, способността на хората да убеждават или ще доразвие капацитета им и ще им донесе успешна и доходна кариера, или напротив - значително ще затрудни шансовете им за достигане на пълен потенциал. Това пише за Business Insider Кен Съндхайм, кариерен експерт и изпълнителен директор на фирмата за продажби и маркетинг KAS. Той има публикации във водещи икономически издания като Forbes, Chicago Tribune, AOL, Business Insider, Ere.net, Recruiter.com, Huffington Post и още много. 

Ако се научим да получаваме от другите само положителни отговори, то кариерата ни ще процъфти, смята Съндхайм. Той дава три основни съвета, които ще помогнат на всеки в стремежа му да спечели другите.

1. Спрете да очаквате от хората да се интересуват от нуждите ви

Най-важният урок в убеждаването е, че не можете да очаквате от другите да ги е грижа за това, което искате. Ако искате да стане по-убедителен, свикнете да отговаряте на чуждите тревоги.

Когато е възможно, избягвайте използването на думата "аз" и започнете да я замествате с думата "ти". Ако успеете да направите това, то по естествен път ще започнете да напътствате и говорите от гледната точка на амбициите на другата страна.

Като се фокусирате върху нуждите на другите хора, сте по-склонни да спечелите тяхното съгласие и да избегнете негодуване. Например при продажбите - по-малко вероятно е да продадете даден продукт само, ако изтъквате иновативните му възможности. Нужно е по-скоро хората да бъдат убедени, защо тази стока ще им е от полза и по какъв начин ще намали производствените им разходи.

По ирония на съдбата, най-ефективният начин да получите това, което искате е като бъдете по-малко загрижен за себе си и повече за нуждите на околните. Имайте вярата, че след като сте отговорили на нуждите на другите, те ще помогнат и на вас.

2. Оценете противоречивите мнения, не ги съдете

Когато човек се сблъска с противоположно мнение, често се втурва да го съди и се опитва да убеди другата страна в противоречивото. Мнозина са се убедили, че по този начин не се достига до желания ефект. Сътрудничество в разговор се постига, когато покажете на другата страна, че осмисляте мнението й и го намирате за правилно и важно точно толкова, колкото вашето собствено. Важно е вместо да осъждате другата страна, да разберете мотивите зад действията й. Повечете спорове не се разрешават, само защото страните не показват съпричастност към мнението на другия.

Хората са по-склонни да се съгласят с вас, когато усещат, че уважавате вярванията им. Само след като им докажете това, можете да изтъкнете и вашите разбирания.

3. Избягвайте да критикувате и да поставяте оценки

Един от най-ефективните начини за влияние върху някой е просто да го оцените. Хората вършат по-добре работата си и полагат повече усилия, именно под знака на одобрението, а не на критиката.

Когато хората критикуват останалите, те намаляват способността си да убеждават. Неодобрението поставя човек в отбранителна позиция и го кара да се оправдава. Ако искате да повлияете на хората, покажете им искрена благодарност и в никакъв случай не правете неискрени ласкателства.

В края на краищата

Не забравяйте, че има разлика между това да влияете на някой и да го манипулирате. Ако убеждавате някой да се държи по начин, който само на вас е угоден, то нарушавате етиката и това може да ви донесе само отрицателни резултати.