15 съвета как да станете по-богати през 2015г.

Най-богатите и най-умните хора в света имат нещо общо: те са запалени читатели

05.01.2015 | 20:08 Редактор: Ирина Георгиева

"Ако правиш това, което винаги си правил, ще получиш това, което винаги си получавал." - Хенри Форд. За да бъде по-успешна и доходоносна 2015г. от предходната година ще трябва някои неща да ги правите по различен начин. Съществуват някои прости действия, с които новата година може да бъде по-успешна, пишат от Bussines Insider.

1. Станете си финансов директор

Не можете да поправите това, което не знаете - така че първата стъпка, която е нужно да предприемете е да изясните къде отиват парите ви. Важно е да сте наясно с финансите си. Веднага след като разберете в подробности текущата си ситуация, ще бъдете в състояние да идентифицирате "течовете" и да вземете няколко прости решения, чрез които ще "влезете в пътя".

2. Спазвайте диета

От медията нямат предвид това, което ядете. Те съветват да си определите месечен разход и да не го надвишавате. 

3. Бъдете егоист

Кое е първото нещо, което казват в инструкциите като се качите в самолет: "Сложете първо собствената си маска, а след това на човека до вас."?

По същия начин трябва да се отнасяте и със собствените си финанси. Бъдете егоист и се грижете за себе си на първо място, а ако сте гъвкави след това помагайте на другите. Проблемът е, че голяма част от хората поставят другите пред себе си и заради това не могат да си помогнат сами.

4. Бъдете безкористни

Въпреки че трябва да сте до известна степен егоисти, ако разполагате с време и пари, то може и да ги споделяте с нуждаещите се. Именно най-богатите предприемачи постоянно дават средства и се фокусират върху бедните.

5. Подобрете кредитния си рейтинг

Помислете: Повечето от най-големите покупки и разходи като цяло са направени на кредит. Важно е да се грижите за кредитния си рейтинг, а това започва с осъзнаването.

6. Дефинирайте - какво е истинското богатство за вас

В тълковния речник думата "богатство" се дефинира като "материални блага в голямо количество или с висока стойност, които някой притежава (пари, имот, имущество, ценности и др.)". Въпреки това всеки път като зададете този въпрос, получавате напълно различен отговор. 

В книгата "Правете пари, живейте охолно", анкетираните 75 предприемачи дават отговори като свобода, цел, семейство, здраве, преживявания - неща, които са много повече отвъд парите.

Парите са важен инструмент, който прави животът значително по-лесен, но не трябва да се превърнат в цел в живота. Осъзнайте това и животът ви ще стане значително по-лесен.

7. Автоматизирайте парите си

Ключът към вашите пари е да ги управлявате по възможно най-лесния начин за вас. Какво означава това? - веднага след като получите парите си да ги разпръснете по другите банкови сметки автоматично. Например можете да направите така, че сметките за интернет и кабелна да се удържат директно от заплатата ви. По този начин ще оптимизирате времето си, но ще ви предпази и от загуба на средства.

8. Намерете си и други доходи

Богатите никога не разчитат само на един доход. Те имат много източници, които да ги предпазват от промени в икономиката. Ако искате да направите 2015г. по-доходоносна, то най-добре е да си намерите още един източник на средства.

9. Фокусирайте се върху пасивите и остатъчните доходи

Заможните се фокусират върху това да изградят потоци от доходи - къде може да им се плаща отново и отново за труда им. 

10. Направете си карта за библиотеката

Най-богатите и най-умните хора в света имат нещо общо: те са запалени читатели. За сравнително малко пари можете да получите достъп до най-блестящите и вдъхновяващи хора на всички време. Най-добрата инвестиция е тази, която правите в себе си. Дали ще е в печатен, електронен или аудио вариант, книги могат да променят живота и банковата ви сметка.

11. Направете инвестициите си скучни

Назад през 2010г. Остин Нетцлей, журналист на Business Insider, е инвестирал сериозно и споделя, че това е било вълнуващо преживяване. Истината обаче е, че въпреки ентусиазма си, не е направил много пари. Накрая е започнал да чете какво може да му помогне и едно от тях е било "да изключи емоциите си". По този начин той е успял да намали и стреса си.

."Инвестирането трябва да е по-скоро като наблюдение на боя, която изсъхва или на трева, която расте. Ако искате тръпка, вземете 800 долара и идете до Лас Вегас." - съветва Пол Самюелсън.

12. Следете прогреса си

Няма значение колко пари ще направите. Няма и значение колко харчите. Важно е колко имате. Нужно е всеки месец да следите нетната стойност. Това ви кара да мислите за цялата картина от доходите ви до разходите ви. 

13. Изрежете 10% от разходите си

Дори и най-пестеливите могат да намерят как да "изрежат" още 10% от харчовете си. След това инвестирайте тези средства в себе си и в бъдещето си - в обучение, изплащане на дълг, започнете нов бизнес. 

Опитайте. Прегледайте разходите си ред по ред и вижте какво може да се отмени или намали. Правете го най-малко два пъти годишно, за да "държите" нещата в ред.

14. Излизайте с богати хора

Вашата "мрежа" е вашата нетна стойност, пишат от бизнес медията. Според американския автор Джим Рон човек е средната стойност на петте души, с които прекарва най-много време. Няма значение дали говорим за щастие, здраве, доверие или за доходи, но хората, с които прекарвате времето си, оказват влияние върху живота ви.

15. Намалете целите си

Повечето хора не преследват точно определени цели. Тези обаче, които го правят често изпадат в крайности. Най-успешните са тези, които опростяват всяка своя мисия и успяват по всяко време да създадат предизвикателство пред себе си.

Гари Келър, автор на книгата "The ONE Thing" пише, че единственият начин да получавате повече е като се фокусирате върху по-малко - именно по този начин не отвличате вниманието си и си създавате по-малко стрес.

Това са 15 малки стъпки, които могат да донесат големи промени. Помнете, че чрез нови действия, можете да имате нови и по-добри резултати.