10 умения, които ще ви донесат професионален успех

Нужно е да знаете как да продавате и да задавате въпроси

24.12.2014 | 17:02 Редактор: Ирина Георгиева
10 умения, които ще ви донесат професионален успех

Тайната в изграждането на успешната кариера се крие в майсторството да се използват определен набор от умения, пишат от Business Insider. Тези способности трябва да са универсални и да могат да се прилагат във всяка една ситуация, област и дори при разрешаването на конфликти в компанията. Ако успешно прилагате такива умения в работата си, то те могат да ви издигнат до върха.

Вижте класацията за уменията, които всеки трябва да притежава, за да стартира успешно кариерата си.

1. Умението да продава

Продажбите са в основата на успеха на всеки бизнес. Успешният служител винаги продава, дори и да не е включено в длъжностната му характеристика. Продавате по време на маркетингови срещи, докато обслужвате клиенти, управлявате продукти, по време на конференции, докато развивате бизнес и т.н. Ако притежавате способността да продавате - това може да се окаже сериозно предимство пред колеги и конкуренция.

Нямате опит в продажбите? Не се притеснявайте! Ако сте работили в търговията на дребно, набирали сте средства или сте убедили съсед да гледате детето му, то вече имате опита, който ви е необходим за продажбите. 

2. Умението да се използва натрупаният опит

Умението да се използва натрупаният опит дава възможността миналото да "се види" в нова светлина. Как обаче може да се натрупа ценен опит?  Той може да бъде изграден чрез доброволен труд, работа на пълен работен ден, а дори можете да "вадите" пари от хобито си. През това време ще натрупате ценен опит и ще придобиете умения, които могат да бъдат приложени за изграждането на бъдещата ви кариера.

Например, една сервитьорка, най-вероятно е научила за умението на хората да критикуват, както и за кризата в комуникацията. Също така тя може да обслужва клиенти и да работи в екип. Точно такива умения трябва да се подчертават в мотивационното писмо и автобиография.

3. Умението да се задават въпроси

Способността да се задават въпроси е най-лесното умение, което може да се изгради. Старата поговорка е вярна: "Ако не питате, не получавате." Много кариеристи не питат как да реализират идеята си, за повишение или за по-голяма сделка, а това е грешка.

4. Умението да "кодираш"

Не е нужно да знаете как да направите следващия Facebook, но трябва да знаете основно как функционира интернет, как да използвате нужния софтуер и приложения. Все повече позиции изискват технически познания. Опитвайте се да правите малки странични проекти, чрез които да научавате повече нови неща - като например направете си блог. 

5. Комуникативни умения

Писмените и "устните" комуникативни умения са сред основите, които всеки трябва да притежава. Това не означава обаче, че те не са трудни за овладяване. Помислете какво предизвикателство е писането на служебен email или притеснението преди интервю за работа.

Всеки път преди да "изпратите" важно съобщение е хубаво да го прочетете поне два пъти. Или при бизнес среща с колеги - да чуете първо тяхното мнение и след това да го допълните с идеите си.

6. Междуличностни отношения

Способността да бъдете отборен играч е от фундаментално значение и е нужно да се съсредоточите върху това умение. Междуличностните отношения са чудесен начин, за да покажете как се разбирате, свързвате и комуникирате с други хора. Работодателите наемат именно такива хора.

Помислете за това как да станете по-харесван. Можете да се опитате да общувате с хората чрез езика на тялото им, да повтаряте идеите им. Най-важното обаче е наистина да ги слушате и да сте съпричастни с тях.

7. Умението да управлявате проекти

Можете ли да "видите" голямата картина и да я разделите на малки парчета, които да управлявате? Нужно е да знаете кои задачи са приоритетни, след това ще можете да ръководите и екип. Ако ви е трудно да управлявате проекти, то вземете и разгледайте някой завършен. Опишете го в подробности, за да получите по-добра картина за начина му на създаване.

8. Предприемачески дух

Притежавате ли предприемачески дух? Прилагайте го на работното място. Работодателите ценят именно такива хора, които поемат инициативата и успяват да реализират един проект от началото до края. Нужно е да можете да пресмятате рисковете и да осъществявате новите си идеи.

9. Бъдете любопитни

За да се отличите в една компания, винаги трябва да търсите начин да се развивате. Усъвършенствайте се като задавате въпросите "Защо?" и "Как?" на вашите работодатели и клиенти. Всеки ще оцени интересът и жаждата за знания. Любопитството укрепва самочувствието. В резултат, на което ще ви хрумнат нови идеи и ще придобиете нови умения за работа, които ще останат с вас по време на кариерата ви.

10. Способността да управлявате резултатите

През цялото време трябва да знаете какви са целите ви и как ще ги постигнете. Това е умение, което включва голяма част от останалите. Напишете личните и професионалните си цели, а след това и начините, по които можете да ги реализирате.

Ако успеете да овладеете тези 10 основни умения, вие сте с една стъпка по-напред към успешната кариера.