България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какви са възможностите за развитие на предприемачество у нас?

Обществените проблеми да бъдат разрешавани с помощта на предприятията, предлагат Веселина Купенова и проф. Марияне Якоб

13.11.2014 | 11:42 Редактор: Ирина Георгиева
Какви са възможностите за развитие на предприемачество у нас?

Обществените проблеми да бъдат разрешавани с помощта на предприятията. Зад това предложение се обединиха Веселина Купенова от Фондация SOS Предприемачи и проф. Марияне Якоб, преподавател в Университета в Цюрих в Сутрешния блок на България Он Ер. По техни думи това е практика, която работи в цяла Европа. 

мятам, че в сферата на социалното предприемачество, се движим между световете на обществото и социалната сфера и икономиката. Смятам, че и от двата сектора има много какво да се научи. Например, когато имате хора, които са на ръба на обществото, и се опитате да ги интегрирате, тоест да им помогнете те да се научат да създадат един продукт и да го продадат, то по този начин  ще достигнат до обществена печалба - тогава имате финансов успех и можете да интегрирате тези хора." - обясни проф. Марияне Якоб.

Веселина Купенова анонсира "Национална обучителна програма за предприемачество – швейцарският опит", която ще се проведе на 13 ноември. 

"Нашият проект се реализира благодарение на българо-щвейцарската програма за сътрудничество, а събитието, което предстои днес ще бъде свързано с много експерти от държавната администрация, неправителствени организации и млади предприемачи." - допълни Купенова.

Според Купенова бизнесът може да допринесе много за екологията, за околната среда, за енергийната ефективност особено, когато включва хора в неравностойно положение. По този начин се създава устойчивост, стабилност и трайни резултати, смята Купенова.

Чуйте: