10 инстинктивни решения, за които винаги ще съжалявате

22.11.2014 | 17:00 Редактор: Мариета Иванова
10 инстинктивни решения, за които винаги ще съжалявате

Възможностите са забавно нещо, пише редакторът на списание Inc. Джеф Хейдън в LinkedIN. Поглеждате напред и виждате несигурен път, непредвидимо бъдеще. Поглеждате назад- и всички решения изглеждат сякаш имат нужда да бъдат поправени, освен тезо, които не сте взели, и рисковете, които не сте поели.

Хейдън прави списък на 10 избора, за които бихме съжалявали цял живот, ако следваме:

1. Изборът на болката от съжалението пред болката от дисциплината

Най-лошите думи, които може  да си кажете, са: „Само ако, можеше....“

Помислете за всички неща, които се искали да направите, но никога не сте. Какво направихте  вместо това?

Всичко, което трябва да знаете е, че времето е минало и каквото и да сте направили вместо това, дори не си е струвало да бъде запомнено.

Помислете за едно нещо, за което сте мечтали да направите пет или десет години, но не се случило да направите и помислете колко добре бихте се чувствали днес, ако го бяхте направили. Помислете за времето, което сте пропилели и никога няма да може да върнете.

След това, започвайки от днес, се принудете да направите това, за което мечтаете. Така след 5 или 10 години няма да се връщате назад със съжаление.

Със сигурност ще бъде трудно. Със сигурност ще бъде болезнено.

Но със сигурност по-малко ще боли от това да погледнете назад един ден и да осъзнаете какво би било, но не е.

2. Изборът да не бъдете смел

Да бъдете смели, не означава да не ви е страх – всъщност- обратното е вярно. Кураж без мисъл или значение е безразсъдство.

Смелите хора не са безстрашни – те просто са намерили нещо, което е по-значимо от страха.

Казвате, че ви е страх да започнете бизнес. Намерете причина, която означава повече- създаване на по-добро бъдеще за семейството,  искате наистина да се отличите или се надявате на по-пълноценен и оценен живот.

Още по темата

Веднъж след като намерите по-голямо значение, ще намерите и кураж. Разбира се, страхът няма да изчезне, но ще е във вид на нещо, което трябва да се преодолее, защото е точно това.

3. Изборът да не казвате „Аз ще“

Веднъж шефът ми възложи нещо, което считах, че е невъзможна за изпълнение задача. Отговорих- „Добре. Ще опитам“, споделя Хейдън. Той ми отговори, че опитът не се брои и да не се отказвам, докато не го довърша.

Опитът не се брои.

Постоянството е това, което има значение.

Често казваме „Ще опитам“, защото това ни дава възможност за изход. Егото ни не е включено. Идентичността ни – също. В крайна сметка – ние просто се опитваме.

Веднъж, казвайки „Аз ще”, вие променяте перспективата. Това, което преди е изглеждало неопределено, вече не е въпрос на шанс или късмет, а на време, усилие и постоянство.

Когато стане въпрос за нещо, което наистина има значение, не казвайте – „Ще опитам”, кажете- „Аз ще”, след което направете всичко възможно да спазите обещанието към себе си.

4. Изборът да не стреляте няколко пъти

Може никога да не създадете перфектния бизнес план, може никога да не намерите идеалните партньори, или пазар, или местоположение, но може да намерите идеалното време да започнете- защото това време е сега.

Талантът, опитът и връзките са важни. Влагайки всичко от себе си в нови тенденции и умения, бъдете сигурни, че все нещо от тях ще проработи.

И още нещо- след като направите достатъчно опити, с времето ще придобиете повече умения, повече опит и повече контакти. И това ще означава, че дори по-голям процент от усилията ви ще бъдат възнаградени. Направете достатъчно опити и се учете от всеки опит.

С времето ще имате всички умения, знание и контакти, от които се нуждаете.

В крайна сметка успехът е игра на числа- всичко е свързано с това да опитате, отново и отново, и отново. Колкото повече „изстрели правите”, толкова повече ще успявате. Затова привлечете силата на числата на ваша страна и направете, колкото може повече опити.

Няма гаранция за успех, но когато не опитвате, със сигурност винаги губите.

5. Изборът да не се местите

Познатото създава комфорт. Комфортът обаче, често е враг на усъвършенстването.

Ако имате страхотна възможност и единственото нещо, което ви спира е мисълта за преместване, продължете напред.

Ако искате да се близо до семейството или приятелите си, и ако единственото нещо, което ви спира е мисълта за преместване, продължете напред.

Ако искате да бъдете по-близо до хората, които мислят, чувстват и действат като вас, продължете напред.

Когато страхът от преместване е единственото нещо, което ви спира, направете решителната стъпка.

Не се притеснявайте. Скоро ще намерите ново страхотно място, където да пребивавате. Скоро ще развиете нови навици. Ще създадете нови приятелства. И ще спечелите нова перспектива на живота си.

6. Изборът да не се откажете

Тъгата, възмущението и ревността действат като отрова, която пием в очакване друг човек да умре. Задържайки подобни чувства – вие сте единствените, които губят.

Животът е твърде кратък, за да негодувате заради всички хора, които са ви наранили. Оставате тежките чувства да отминат.

След това вложете спестената енергия в хора, които ви зареждат, които ви обичат и които обичате.

7. Изборът да не казвате, че съжалявате

Всички правим грешки. Затова и всички ние има за какво да се извиним – думи; действия; пропуски; неспособност да се намесим/да не се месим; да бъдем там, където имат нужда от нас.

Преглътнете страха или гордостта и каже, че съжалявате. Така, ще помогнете на другия човек да се освободи от собственото си възмущение и огорчение.

След това и двамата ще поставите ново начало, по-добре по-рано от по-късно или от никога.

8. Изборът да не изхвърлите резервните планове

Резервите планове са полезни за заспиването вечер. Те също така може да осигурят лесен изход, когато времената станат трудни.

Ще работите много по-усилено и по-дълго, ако нямате друга опция, освен основният план да работи. Абсолютното отдаване, без подсигуряваща мрежа, ще ви подтикне да работите повече от това, което някога сте си представяли, че е възможно.

И ако някога най-лошото се случи, въпреки че „най-лошото” никога не е толкова лошо, колкото си мислите, бъдете сигурни, че ще намерите начин да изплувате.

Докато работите усилено и продължавате да се учите от грешките си, винаги ще успявате.

Още по темата

9. Изборът да бъдете прекалено горди

Не бъдете прекалено горди да признаете своя грешка. Не бъдете прекалено горди, за да имате големи мечти, или за да шегувате със себе си, или за да поискате помощ.

Не се страхувайте от възможността да паднете- и после да се изправите, да се изтупате и да продължите.

Вместо това, вложете гордост в това, че без значение какво може да се случи, вие винаги ще се изправят и ще продължите.
По този начин, вие никога няма да губите наистина- и мечтите ви никога няма да умрат.

10. Изборът да не ви е грижа

Отхвърлянето боли. Тъгата боли. Провалът боли- понякога много. И какво правите в замяна?

Избягвате да бъдете наранени като решавате, че не ви е грижа повече. Тогава обаче, се лишавате от радостта на свързването, на щастието, на успеха.

Изберете да останете в играта. Изберете да ви е грижа.

Изберете да живеете, призовава Джеф Хейдън.

 


коментирай >
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма