4 изключително лесни начина да имитирате увереност

Експерт съветва да блъфирате пътя си към върха

18.08.2014 | 16:00 Редактор: Мариета Иванова
4 изключително лесни начина да имитирате увереност

Увереността е ключова за напредването в кариерата, отбелязва в публикация в сп.Time Марта C. Уайт, допълвайки че много американци- и не само, страдат от липса на сигурност за работното си място и за състоянието на икономиката. Това не означава, че трябва да останете в кулоарите, докато ситуацията се подобри. Просто трябва да имитирате увереност.

Ето няколко съвета от експерти как да демонстрирате увереност:

Бъдете безсрамни. „Увереността рядко е еквивалентна на компетентността“, отбелязва Том Хейс, основател и собственик на компанията за маркетинг  Riley Hayes. - „Понякога най-компетентните хора са най-малко уверени и обратно – най-уверените са най-малко компетентни.“

Проучвания сочат, че хората несъзнателно отстъпват пред тези, които пълнят въздуха с увереност, без значение дали „би трябвало“ да са на съответния пост.

Да, да направите тази първа стъпка може и да е мъчително, но ако може просто да поемете търкалящата се към вас топка, вашите колеги автоматично ще ви възприемат като притежаващи увереност и лидерски качества.

Още по темата

Прекарайте време да научите какво правят лидерите. Дори да не го усещате, намирането на подходящите умения да проектирате във въздуха увереност може да отнеме време, предполага Хейди Голидж основател и CEO на  CareerBliss.com.

„Забелязвахме, че някои служители използват свободното си време да се присъединят към програми за мениджмънт, програмистите да четат най-новите книги по мениджмънт и други управленски техники, както и да си планират уикенд да се присъединят към конференция в тяхната област, водена от креативни лидери в областта,“ отбелязва тя.

Или пък не. Правенето на нещо, което харесвате в свободното си време – дейност или хоби, които нямат абсолютно нищо общо с работата, също може да има позитивен принос за увереността ви в кариерата, коментира Голидж.

И какво, ако сте мениджър бази данни или администратор и в същото време посещавате уроци по рисуване или друго изкуство, или ако тичането с препятствия ви привлича неудържимо. Последвайте страстта си.  После, като се върнете обратно в офиса, си припомнете прилива на увереност, който усещате, докато правите нещо, което харесвате, дори ако няма изгледи да станете експерт в дейността.

Насочете усилията си. Ако сте интроверт, имитирането на увереност може да бъде изморително. В блога на  Harvard Business Review консултантът и оратор Дори Кларк предлага да организирате списъка си със задачи, така че да планирате социалните си контакти, така че да не се налага да демонстрирате увереността си всеки божи ден.