М. Заимов: Банките в Гърция са в много трудно положение

Приемането на еврото у нас е свързано и с функционирането на институциите, смята банкерът

15.07.2015 | 10:38 Редактор: Свилен Колев
Мартин Заимов

Банките в Гърция са в много трудно положение, тъй като те зависят изцяло от държавата в лицето на Гръцката централна банка. Обстановката пък едва ли скоро ще се нормализира, имайки предвид неизвестното състояние, в което се намира гръцката икономика. Това каза председателят на Надзорния съвет на Societe Generale Експресбанк Мартин Заимов в седмичното обзорно предаване Invest/Or по ТВ Bulgaria ON AIR с водещи Свилен Колев и Димитър Вучев, излъчено на 13 юли.

Още по темата

От друга страна въпросите, свързани с приемането на еврото в България, са свързани със степента на ефективност на българската икономика и съответно – с функционирането на институциите, а не само с изпълнението на няколко критерия. Според него въпросът за членството в еврозоната днес не стои, тъй като смята, че сега доверието към еврото у нас е по-голямо в сравнение с преди.

„Доверието в европейските партньори в България обаче не е на необходимото ниво, за да кажат „Заповядайте!““, категоричен бе Заимов.

Той не смята, че ще можем да заменим лева с евро в рамките на две-три години. Заимов подчерта техническите параметри, които трябва да бъдат изпълнени, и коментира ролята на централната банка в това политическо решение. Заимов одобри намеренията на кандидат-управителите да запазят валутния борд до приемането на еврото и определи като вероятно първо членството в Единния надзорен механизъм, а след това – и в еврозоната.

„Последните две-три години за банковия сектор са относително сходни. Търсенето на кредити не е голямо. Няма много яснота в икономиката за бъдещето. И това, което се случи в Гърция, не помага. И то не защото сме свързани с Гърция, но това е едно напрежение за икономиката на целия ЕС. А и политическата несигурност, която имаше в България преди година не даваше достатъчна сигурност за бизнеса и оттам – няма голямо търсене на кредити“, заяви банкерът.

Според него основното предизвикателство пред банките е, че в икономиката няма достатъчно търсене и желание за развитие в сравнение с предходни години. Заимов смята, че банките трябва да се настроят за по-голяма конкуренция една спрямо друга и към регулаторните изисквания.

„Съществена промяна няма. През последните шест месеца има много голямо увеличение на ликвидността, т.е. хората спестяват повече, отколкото преди, и съответно – харчат по-малко, което, парадоксално, създава трудности за банките, тъй като тяхното съществуване зависи от наличието на приходи, произтичащи от разликата от приходите от кредитиране и разходите по депозитите“, продължи той и добави, че трезорите трябва да използват свободния си ресурс, за да не се стигне до спад на техните печалби.

Поддържането на високата ликвидност не е свързана с мерките, които БНБ предприе спрямо българските банки заради кризата в Гърция.

„Мерките на централната банка бяха насочени към осигуряването на това гръцките банки в България да са абсолютно финансово независими от майките“, коментира в тази връзка Заимов и посочи, че ръстът на ликвидността расте още от средата на 2014 г.

„Банките в Гърция са в много трудно положение. На практика те зависят изцяло от държавата в лицето на Гръцката централна банка, която е част от Европейската система от централни банки“, коментира финансистът.

Той изрази съмнения относно състоянието на банките, след като обстановката в страната се нормализира, имайки предвид, че никой не знае какво е състоянието на гръцката икономика. По думите на Заимов гръцката икономика е в режим на свободно падане.

Председателят на Надзорния съвет на Societe Generale Експресбанк определи случващото се като „хаос“. „От хаоса произтича ред, но с изключително много труд, и трябва да има диалог и съгласие. Това ще бъде трудно и ще отнеме време“, коментира банкерът.

Изслушването на кандидатите за управител на БНБ Мартин Заимов определи като „ценен напредък“.

„Винаги е добре да има прозрачност в този процес“, добави в тази връзка финансистът. „А разликата в целите на всеки един от четиримата кандидати не беше много голяма.“

Мартин Заимов е впечатлен от плана на новия управител на БНБ Димитър Радев за проверка на качеството на активите на банковия сектор и извършване на стрес тестове и определи като амбициозно, но не и неизпълнимо, намерението му всичко това да приключи до юли 2016 г.

Председателят на Надзорния съвет на Societe Generale Експресбанк коментира, че проверката на качеството на банковите активи ще бъде едно от предизвикателствата пред сектора в средносрочен план и отбеляза, че трезорите вече се подготвят, съдейки по високите им печалби от началото на годината.

Какво каза още Мартин Заимов по повод препятствията, пред които се изправи българският банков сектор през първото шестмесечие, и какво му предстои до края на 2015 г., можете да разберете от първата част на предаването Invest/Or.

Как реагираха пазарите на сключеното споразумение между Брюксел и Атина в понеделник? Какво предстои за банковия сектор и за фондовия пазар в южната ни съседка? Отговор на тези и други въпроси даде портфолио мениджърът в УД Юг Фонд Мениджмънт Гено Тонев. Втората част на интервюто с Мартин Заимов и коментарите на Гено Тонев можете да гледате във видеоматериала.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
GLOBALUSER
преди 8 години
Редно е потомците на националните предатели да се размножават в страната за която са шпионирали. Парк "Оборище" неправилно се именува на руски шпионин. Сигнализирай за неуместен коментар