Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Предстои ли сливане или закриване на 4 гръцки банки

Има нужда от рекапитализация на гръцките банки, смята Борис Петров

09.07.2015 | 20:51 Редактор: Ирина Георгиева
Предстои ли сливане или закриване на 4 гръцки банки

Четири от най-големите гръцки банки може да бъдат закрити или погълнати от други в рамките на преструктурирането на банковия сектор на страната, което цели излизане на Гърция от икономическата криза, съобщава Reuters. 

"Необходимостта от това сливане произтича от необходимостта от рекапитализация на гръцките кредитни институции и това не е тайна и не е от вчера, защото още при срещата, която беше проведена миналата година имаше лоши резултати. Още повече при тяхната капиталова позиция има една значителна степен, които представляват отсрочени данъчни вземания, които са вземания от държавата - всички знаем какво е състоянието на гръцката държава в момента." - коментира финансистът Борис Петров в предаването Денят Он Ер с водещ Веселин Дремджиев.

По думите на експерта този способ се използва, за да се намали капиталовата страна на оздравяването на дадена кредитна институция чрез съответно финансиране на европейския механизъм за стабилност, където са предвидени подобни способи за оздравяване на кредитни институции в еврозоната.

"Българските кредитни институции са отделни юридически лица под надзора на БНБ. Оздравяването и преструктурирането на гръцката банкова система може само положително да се отрази на местните субсидиарите. Вече въпрос на решение на акционерите е какво ще стане с местните субсидиари и на дъщерните дружества." - допълни Петров.

Чуйте: