Министър Горанов: Изборът на Радев за шеф на БНБ е добро решение

На въпрос за размера на заплатата на управителя на БНБ министърът каза, че не знае колко е тя

14.07.2015 | 16:39 Редактор: Ирина Георгиева
Министър Горанов: Изборът на Радев за шеф на БНБ е добро решение

Изборът на Димитър Радев за управител на БНБ е добро решение и съм доволен от гласуването в пленарна зала, коментира министърът на финансите Владислав Горанов пред журналисти в НС, предаде БТА. Той изрази надежда, че ще работят добре с новия управител на Централната банка. 

"Най-важното е в банката да има професионалисти." - отбеляза финансист номер едно. 

Министър Горанов заяви, че работи много добре с двамата действащи подуправители на БНБ и мисли, че те са професионалисти.

"Бях силно изненадан от опита за политическа търговия с подуправителите. За мен най-важното е, че решението за тях е на управителя и че не се допусна политическа търговия с тях." - коментира министърът. 

На въпрос за размера на заплатата на управителя на БНБ министърът каза, че не знае колко е тя. По думите му заплатите в търговските банки, където отговорността е по-ниска, са доста по-високи. За висока отговорност и за важни решения трябва да се получава добро възнаграждение, отбеляза Горанов.

"Не може да управляваш банкова система със 100 млрд. лв. активи примерно и да очакват да го правиш за 1000 лв. заплата." - допълни той.

Според него трябва да е ясно колко взимат министрите и народните представители, но заплатите на професионалистите не е задължително да са тема на обществен дебат. 

Попитан дали трябва да е публична информацията за заплатите на ръководството на БНБ, Владислав Горанов отговори:

"Това е добра инициатива. Може да я подемете. Първо вашите медии да извадите колко получавате. Вие имате претенции да имате власт върху общественото мнение също толкова, колкото и народните представители".