Томислав Дончев: Хубаво е около Централната банка да има повече тишина

Всички политически сили имат общ ангажимент да се върне максимално бързо авторитетът на БНБ, коментира вицепремиерът

14.07.2015 | 22:00 Редактор: Мариета Иванова
Томислав Дончев: Хубаво е около Централната банка да има повече тишина

Най-трудното за новия гуверньор на БНБ ще е да докаже, че имаме силна и независима Централна банка, заяви в предаването Денят On Air  вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев.

„Такъв избор в такъв режим на прозрачност и  силен обществен фокус върху изслушването на кандидатите досега не е имало. Хубавата новина е, че имаме кандидат, който не е подкрепен от една или две политически сили, а от повече”, коментира Дончев подчертавайки, че това е показателно, че кандидатурата на Димитър Радев  е била консенсусна. Вицепремиерът  изрази надежда, че оттук нататък новините около БНБ ще са по-малко. – „Хубаво е около Централната банка да има повече тишина и да си върши  тихо работата,” коментира Дончев.

Той подчерта, че ангажимент на всички политически партии е максимално бързо да бъде върнат авторитетът на Централната банка, както и че политиците- „всеки с поведението, да си да не дава съмнения, че има политически натиск” върху работата на институцията.

Вицепремиерът посочи още, че политиците задават средата, в която да работи БНБ, а също и КЕВР, но решенията се взимат от  регулаторите.
Изказването на новия гуверньор, че ще запази двама заместници от настоящото управление, Дончев определи като „добра комбинация от ново лице и приемственост”.

По повод случващото се в Гърция вицепремиерът посочи, че се обсъжда позицията на България преди срещата на страните-членки от ЕС, включително и около искането за използване на средства от Европейски механизъм за финансова стабилност.

По думите на вицепремиера ефектите за страната ни ще са, както положителни, така и отрицателни.

„ Поне 6 – 7 хиляди фирми са прехвърлени у нас заради стабилността и данъчния режим. Друг ефект- е фирми, които изнасят за Гърция, освобождават работници. Ще има и положителен и отрицателен ефект. Надявам се всичко взето заедно да се движи около т.нар. нулев сценарий”, коментира Дончев.
По думите му   случилото се в Гърция е един голям урок по антипопулизъм.

„Най-силното  лекарство срещу популизма е високата политическа култура  на гражданите.  Хора не бива да (си) позволяват да ги лъжат”, коментира още вицепремиерът.