Димитър Радев е новият управител на БНБ

Мандатът му започва от 15 юли и е шест години

14.07.2015 | 13:46 Редактор: Ирина Георгиева
Димитър Радев е новият управител на БНБ

Парламентът избра Димитър Радев за управител на БНБ. Радев беше предложен от ПГ на ГЕРБ, както и от ПГ на РБ, предаде БТА. В гласуването при избора на Радев в пленарна зала участваха 180 народни представители, от които 130 бяха "за", 16 - "против", а 34 се въздържаха.

Димитър Радев положи клетва в пленарната зала. Мандатът на новия управител е шест години.

Димитър Радев е магистър по икономика, финанси и кредит. През 1994 г. специализира в Института по външни отношения на Университета Джорджтаун. Радев е бил заместник-министър на финансите в шест правителства след 1991 година. Има опит в управлението на банки - три години участва в Надзорния съвет на Търговска банка "Експресбанк" и седем години като член на Административния съвет на Банката за развитие на Съвета на Европа. През последните 14 години Радев работи в Международния валутен фонд.

За останалите кандидати гласуването беше следното. В гласуването на кандидатурата на Бисер Манолов, предложен от Реформаторския блок, участваха 173 народни представители, от които 37 бяха "за", 18 - "против", а 118 се въздържаха. В гласуването на номинацията на Виктор Йоцов, предложен от АБВ, участваха 170 народни представители, от които 44 - "за", 22 - "против", 104 - "въздържал се". В гласуването на кандидатурата на Григорий Вазов, предложен от Патриотичния фронт, участваха 171 народни представители, от които 43 - "за", 12 - "против", а 116 се въздържаха.

Парламентът прие решение за освобождаване на досегашния управител на БНБ Иван Искров. Депутатите гласуваха решението единодушно - със 174 гласа "за".

По-късно през деня ясно, че новоизбраният гуверньор на БНБ Димитър Радев възнамерява да запази двама от досегашните подуправители на трезора - Калин Христов и Димитър Костов. Това е съобщил самият той пред журналисти в парламента, веднага след като депутатите го избраха за ръководител на централния трезор.

Новото име е Нина Стоянова, която ще поеме Банковото управление, ако бъде избрана. Христов ще продължи да отговаря за управление "Емисионно", а Костов - за банковия надзор.

Сред основните задачи на Радев още утре- 15 юли, е инспекция на създадената организация за наблюдение и реакция на ситуацията в Гърция.

За екипа и приоритетите на Димитър Радев разказва Христиания Червенкова: