Започва оценяване на качеството на активите на банките

Оценката на качеството на активите ще е в основата на стрес - тестовете в банковата система

15.02.2016 | 08:17 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: Архив

Започва оценяването на качеството на активите на банките в България, съобщи БНР. Оценката ще се извършва от одиторски компании, с които банките са сключили договори и са получили одобрението от БНБ. Тя ще се извърши по методологията на ЕЦБ, съобразена с българските условия. Оценката на качеството на активите ще е в основата на стрес - тестовете в банковата система, резултатите от които ще бъдат оповестени през август.

Още по темата

898 млн. лева е печалбата в банковата система към края на декември. За малко над 11 млн. лева са необслужените кредири. 

Банковата система у нас е стабилна, добре капитализирана и много ликвидна, въпреки кризата в Гърция и затварянето на КТБ, четвъртата по големина банка, смятат от БНБ и от банковите среди.

В бюджета за 2016г. е предвиден капиталов буфер от 2,5 млрд. лева за евентуални проблеми след оценяването на здравината на банките. Повечето експерти обаче са категорични, че до използването им едва ли ще се стигне. 

Миналата година бе приет и законът за преструктуриране на банките, което дава допълнителна сигурност, категорични са банковите експерти.

Оценка на качеството на активите ще се проведе и при застрахователните и пенсионните компании. За тях обаче е отговорна Комисията за финансов надзор.