Банки и автокъщи са най-често проверявани от "тайни" клиенти

Провинилите се служители не могат да бъдат уволнявани заради проверка под прикритие

14.02.2016 | 18:51 Редактор: Мария Аладжова
Банки и автокъщи са най-често проверявани от

Над 900 души в повече от 40 български града работят като тайни клиенти и то само към една столична компания. За миналата година те са направили 12 000 проверки в над 3000 търговски обекта. Докато са под прикритие, тайните клиенти проверяват дали се спазват изискванията, зададени от самата фирма, в която работят. 

От компанията обясняват, че клиентите под прикритие са подготвяни с предварителен сценарий. Повечето от тях са жени на възраст от 18 до 70 г. 

Най-много проверки имало в банки, телекоминакции и автомобилни дилърства, обясни Ива Господинова, която е изследовател във фирмата за тайни клиенти.

Според правилника, служителите в обектите не бива да бъдат уволнявани или наказвани заради подобни проверки. 

"Там където куца най-много, е любезността. Има такива, които не се усмихват, не поздравяват, всички сме се срещали с тях", разказва Господинова. "Ние искаме тези проверки да служат за поощрение. Нямаме информация за уволнени, надявам се наистина да е така." 

Някои фирми обаче дават награда или бонус на служителите, които се представят добре пред пазаруващите под прикритие. А самите тайни клиенти не се изживяват като център на вниманието. 

Повече по темата вижте в репортажа на Ива Григорова: