Газпром е бил помолен да спре газа за Източна Украйна: Милер

Киев не иска доставки за Донбас и Луганск, защото не може да ги контролира

26.06.2015 | 20:28
Газпром е бил помолен да спре газа за Източна Украйна: Милер

Алексей Милер каза в петък, 26 юни 2015, че украинската държавна компания Нафтогаз е поискала Газпром да спре газовите доставки за Украйна, съобщи АФП.

На Общото събрание на акционерите на Газпром в Москва председателят на Газпром заяви:

„Нафтогаз дойдоха при нас и поискаха да не пращаме повече газ за Източна Украйна. И казаха, че няма да платят за тези доставки“.

„Ако Нафтогаз смята Донецк и Луганск за украинска територии, не бива да има двусмислици по плащането на тези доставки.

Още по темата

Според Милер към днешна дата /26 юни 2015/ Газпром е доставил 704 млн куб.м газ на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република. В момента дългът на Нафтогаз е 212 млн долара, каза Милер.

Русия започна директни газови доставки за Донецк и Луганск в Източна Украйна на 19 февруари 2015, след като Киев отказа да доставя газ на тези региони, твърдейки, че преносната инфраструктура е сериозно повредена.

Държавната руска компания Газпром настоява Украйна да плати за тези доставки, защото били направени по дългосрочния договор на Газпром с Нафтогаз от 2009. Но украинската страна отказва да го направи, посочвайки невъзможността да контролира обемите газови доставки за Донбас.

 

Total се оттегли от Щокманското находище и прехвърли дяловете на Газпром

 

През април руският министър на енергетиката Александър Новак заплаши със съд, ако украинската държавна компания Нафтогаз не плати за доставките на руски газ на бунтовните републики Донецк и Луганск.

/Снимка: Газпром/