Путин се обадил на Обама

Двамата разговаряли за първи път от февруари тази година

26.06.2015 | 08:55 Редактор: Мариета Иванова
Путин се обадил на Обама

Президентът на Русия Владимир Путин позвънил на американския си колега Барак Обама. Двамата разговаряли за първи път от февруари насам, предава БТА, позовавайки се на съобщение от Белия дом, цитирано от Reuters.

Двамата обсъдили необходимостта от противодействие срещу "Ислямска държава" и развитието на събитията в Близкия изток, както и ситуацията в Украйна.

Обама призовал Русия да изпълни задълженията си в рамките на Минските споразумения, включително изтеглянето на всички руски военнослужещи и техника от украинска територия.

Лидерите на двете страни са обсъдили влошаващата се ситуация в Сирия и изтъкнали важността на преговорите около иранската програма във формата „Пет плюс един“.

По думите на говорителя на руския държавен глава Дмитрий Песков  президентите на САЩ и Русия подробно са обсъдили текущата проблематика на двустранните отношения. Значително внимание било отделено на комплекса от въпроси, свързани с борбата против тероризма, особено с разпространяването на влиянието на "Ислямската държава" в
Близкия изток. Путин и Обама се договорили да възложат на министъра на външните работи Сергей Лавров и държавния секретар Джон Кери да се срещнат, за да обсъдят тази тема.

По думите на Песков президентите са обсъдили реализацията на Минските споразумения и се договорили в най-близко време помощник-държавният секретар Виктория Няланд и заместник-външният министър Григорий Карасин да осъществят контакти за обсъждане на прилагането на тези договорености.

Състоял се и подробен обмен мнения за ситуацията в Сирия и била засегната темата за уреждане на иранската ядрана програма, добави Песков, цитиран от ТАСС.