Яценюк с предупреждение в САЩ: Москва се стреми да разцепи ЕС

Джейкъб Лю приветства усилията на Украйна да постигне споразумение с кредиторите за преструктуриране на дълга

10.06.2015 | 08:56 Редактор: Мариета Иванова
Яценюк с предупреждение в САЩ: Москва се стреми да разцепи ЕС

По време на посещението си в САЩ украинският премиер Арсений Яценюк предупреди, че Москва "се стреми да разцепи ЕС", предава БТА, цитирайки негово изказване пред CNN.

"Засега това не й се отдава, но може да стане“, коментира той.

Украинският премиер призна, че Минските споразумения са "най-приемливия път към деескалация на конфликта".

Според него обаче успехът на тези споразумения "зависи от дипломатическите усилия, от наличието на силна и надеждна украинска армия и от единството на САЩ и ЕС в противопоставянето на руската агресия".

Във Вашнгтон Яценюк отново говори за необходимостта САЩ да предоставят на неговата страна "отбранително оръжие", защото "тя е принудена да се защитава от руската агресия". "Украйна е единствената страна, която се сражава с редовна руска армия", каза той. Според него Русия представлява заплаха не само за Украйна, но и за целия "свободен свят".

Американският финансов министър Джейкъб Лю при срещата си с премиера на Украйна  Арсений Яценюк и финансовия министър Наталия Яреско е коментирал, че САЩ и техните съюзници са готови да въведат допълнителни санкции срещу Русия при необходимост, предава ТАСС.

Лю е посочил постигнатата на срещата на лидерите на Г-7 в Германия договорка за продължаване на действащите санкции спрямо Русия, докато тя не изпълни изцяло своите задължения по Минските споразумения.

Американският финансов министър приветствал усилията на украинските власти за постигане на споразумение с кредиторите за преструктуриране на дълга. Той подчертал важността да продължи осъществяването на реформите, започнати от Киев, "с цел възстановяване на икономическия ръст и на стабилността в условията на извънредни обстоятелства".