Кремъл съобщи за известен напредък в спирането на огъня в Източна Украйна

В разговор между страните от т.нар. нормандска четворка е постигнато съгласие за засилване на ролята на ОССЕ в процеса

01.05.2015 | 09:51 Редактор: Мариета Иванова
Кремъл съобщи за известен напредък в спирането на огъня в Източна Украйна

Руският президент Владимир Путин, германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд и украинският президент Петро Порошенко са констатирали "известен напредък" в спазването на прекратяването на огъня в Източна Украйна и изтеглянето на тежките оръжия от района на конфликта, предава БТА.

Заключението е разпространено чрез изявление на Кремъл, цитирано от Reuters след телефон разговор между четиримата лидери на 30 април.

В комюникето на Елисейския дворец за този разговор се посочва, че четиримата лидери са изтъкнали необходимостта от "прекратяване на нарушенията на примирието и боевете, най-вече край Мариупол, Счастия, летището в Донецк и района на Широкино", съобщава AFP.

В хода на разговора било постигнато съгласие за централната роля на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в подобряването на спазването на примирието и проверката на изтеглянето на тежките оръжия.

Говорителят на Меркел също изтъкна "съгласието на партньорите за необходимостта от стабилизиране на все още крехкото примирие в Източна Украйна и продължаване на процеса на изтегляне на тежките оръжия, предава Reuters.

Четиримата лидери искат също да засилят политическия процес чрез създаване на работни групи с проруските сепаратисти, ОССЕ, Русия и Украйна през следващите седмици, добави говорителят.

В комюникето на украинското президентство за разговора от 30 април се твърди, че Владимир Путин за първи път приел възможността за разполагане на мироопазващи сили в контролираните от проруските сепаратисти райони.

"В контекста на дискусията за пътищата за мирно уреждане /на конфликта/ президентът Путин прие възможността за разполагане на мироопазващ контингент в Донбас", се посочва в комюникето,  цитирано от AFP. Агенцията отбелязва, че за подобна промяна на руската позиция не се споменава нито в съобщението на Кремъл, нито в това на Елисейския дворец.