Ципрас: Гърция може да бъде свързващо звено между Запада и Русия

Гръцкият премиер изтъква енергетиката, селското стопанство, туризма и търговията сред ключовите сфери на взаимодействие между двете страни

07.04.2015 | 10:24 Редактор: Мариета Иванова
Ципрас: Гърция може да бъде свързващо  звено между Запада и Русия

Гърция може да бъде свързващо звено между Запада и Русия, коментира в интервю за руската информационна агенция ТАСС гръцкият премиер Алексис Ципрас. Той изтъква, че пред двете страни има общи предизвикателства, с оглед на геоплотическото им положение и подчертава, че трябва да се търси общ начин за противопоставянето на напрежението в региона.

„Длъжни сме да преразгледаме как нашите страни могат реално да си сътрудничат“, коментира Ципрас, подчертавайки че това може да се случи в много отрасли като „икономика, енергетика, търговия, селско стопанство“. Премиерът на Гърция изтъква необходимостта да бъде обсъдено къде двете страни могат да си помогнат един на друг и „най-важното да проучим къде нашето сътрудничество може да бъде конструктивно, тъй като аз наистина вярвам, че Гърция, като държава- членка на ЕС, може да бъде връзка, мост между Запада и Русия“.

Той подчертава още, че възможностите за взаимодействие между двете страни са много, „особено в енергийната област, може да се развива реално взаимодействие.“ - „Можем да издигнем на ново ниво взаимодействието на търговските ни връзки. Можем да имаме съществено сътрудничество, което да даде възможност за износ на селскостопанска продукция за Русия. Знаете, че в последните години по тази линия беше нанесен сериозен удар заради това, че предишните управляващи в моята страна не направиха това, което можеха да направят, за да избегнат тези безсмислени, според мен, политически санкции заради напрежението в Украйна. Резултатът от тях е наложеното ембарго и на гръцката земеделска продукция, което нанесе сериозни щети на гръцката икономика,“ коментира Ципрас.

Той споделя още, че след идването му на власт е разговарял с председателят на ЕС Доналд Туск, както и с върховния представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини относно санкциите срещу Русия. - „ Не съм съгласен със санкциите. Мисля, че това е път, който не води никъде. На мнение съм, че е необходим диалог, дипломация, трябва да се седне на масата за преговори и да се намери решение по важните проблеми. И икономическата война като продължение на настоящата война е политика към задънена улица. Аз съм за дипломацията,“коментира Ципрас и подчертава, че намира за много важно постигането на минските споразумения.


 
Ципрас отбелязва като много важно събитие за двата народа отбелязването на 70-годишнината победа над нацизма.

„Гърция и Русия- са две страни, които безспорно са платили с много кръв в борбата с нацизма“, коментира още Ципрас.

„Действително, за нас, това е жива памет, елемент на нашата идентичност, борбата на гръцкия народ срещу фашисткия тоталитарен режим, нацизма, в периода 1940-1944. Считам, че  е необходимо да се почитат не само героите, но и да се извлекат уроците към днешния ден. Това е нашата битка срещу тоталитаризма, идеологията на ненавистта, срещу расизма и национализма и мисля, че тези въпроси са много актуални и днес. Днес над Европа е надвиснала заплаха от подем на такива сили, укрепване на мизантропия и омраза между народите, расистки сили и заплаха от други видове тоталитаризъм. Сега трябва да се създаде общ фронт срещу възхода на фашизма“, коментира още Ципрас.