Гърция обеща да плати на МВФ тази седмица

Самият финансов министър Янис Варуфакис се ангажира с обещанието

06.04.2015 | 10:29 Редактор: Мариета Иванова
Гърция обеща да плати на МВФ тази седмица

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис обеща, че страната му ще изплати дълговете си към своите кредитори, съобщиха световните агенции.

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард каза след среща с Варуфакис във Вашингтон, че приветства потвърждението на Атина за извършване на плащане по дълга до крайния срок по-късно тази седмица.

"Варуфакис и аз обменихме мнения за текущите събития и се съгласихме, че ефективното сътрудничество е в наш интерес. Ние отбелязахме, че запазването на несигурността не е в интерес на Гърция, и аз приветствам потвърждението на министъра, че на 9 април във фонда ще бъде внесено плащане по дълга", каза Лагард, цитирана от Dnes.bg и БТА.

"Отново заявих, че фондът продължава да се придържа към ангажимента да работи с властите, за да помогне на Гърция да се върне към устойчив път на растеж и заетост", каза тя.

Варуфакис заяви, че правителството също така планира да извърши дълбоки реформи и да се опита да повиши ефикасността на преговорите с кредиторите.

Европейският съюз и МВФ замразиха спасителната помощ за Гърция, докато предвожданото от левицата правителство не постигне споразумение за пакет от реформи.

Гърция трябва да плати в четвъртък на МВФ 450 милиона евро от своите задължения и имаше опасения, че Атина може да не внесе дължимото плащане.