Ципрас: Предлаганите от нас реформи ще бъдат представени на ЕС, колкото се може по-скоро

Ние вече започнахме изпълнението на реформите по отношение на избягване на данъчното облагане, коментира гръцкият премиер

21.03.2015 | 14:00 Редактор: Георги Стоянов
Ципрас: Предлаганите от нас реформи ще бъдат представени на ЕС, колкото се може по-скоро

Министър-председател на Гърция Алексис Ципрас заяви вчера, че неговото правителство ще изготви и ще изпрати на кредиторите на страната пакет от реформи и то възможно най-скоро, така че Еврогрупата (финансовите министри от еврозоната) да може да проведе извънредно заседание на което да разблокира финансирането за парично закъсалата страната.

Говорейки по време на пресконференция след края на срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел, Ципрас отново подчерта, че той, заедно със своите европейски колеги и с ръководителите на институциите на ЕС, са потвърдили споразумението, което беше договорено на 20-и февруари и че петият преглед (на инспекторите от "Тройката") за оценка на досегашната спасителна програма за Атина няма да бъде завършен.

Още по темата

Ясно е, че Гърция не се ангажира с приключване на петия преглед за оценка. Срещата в четвъртък вечерта показа, че политическите преговори са ключа за рестартиране на преговорния процес, каза Ципрас и допълни: „Списъкът с реформите ще бъде наша отговорност. Това е от съществено значение за изпълнението на договора от 20-и февруари и ще бъдем бдителни. Ние вече започнахме изпълнението на реформите по отношение на избягване на данъчното облагане.”

Премиерът на Гърция обаче не се ангажира с точна дата, на която списъкът с актуализираните реформи, ще бъдат изпратен на Еврогрупата за одобрение и обясни, че политическите преговори по този въпрос ще се проведат в Брюксел, докато техническите екипи на международните кредитори ще бъдат изпратени в Атина само за да събират необходимите данни.

Ципрас прояви оптимизъм относно развитието на преговорите и заяви, че в Гърция няма краткосрочни проблеми с ликвидността, добавяйки, че депозитите в банките са напълно обезпечени, а банковата система е безопасна и правителството ще изплати както задълженията към своите кредитори, така и средствата за работна заплата.

Въпреки, че няма краткосрочни проблеми (според Ципрас), неговото правителство има за цел да реши проблеми със средносрочната ликвидност в Гърция чрез ускоряване на процеса на преговори, така че да бъдат отблокирани финансовите средства за страната. Средствата ще дойдат много скоро - или от печалбите по Програмата за ценни книжа на ЕЦБ (Securities Markets Programme), или от останалите 7,2 млрд. евро по досегашната спасителна програма за Атина, смята той.

Алексис Ципрас приветства решението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да се разпределят средствата от ЕС в размер на около 2 млрд. евро през 2015-а година за справяне с хуманитарната криза в Гърция и заяви, че реформите, които трябва да бъдат предприети, ще окажат положително въздействие върху фискалните данни.

Имайки предвид това, той посочи, че Гърция може да постигне т.нар. "първичен" бюджетен излишък между 1% до 1,5% от БВП през 2015-а година и да се гарантира връщането на страната по пътя на икономическия растеж. В същото време той отново подчерта, че няма да има допълнителни мерки за икономии. Вече няма да има ангажимент за постигане на "първичен" излишък в размер на 3,5% от БВП през 2015-а година. Напротив, първичният излишък ще бъдат коригирани въз основа на икономически данни, обясни той.

Ципрас коментира, макар и недиректно и въпроса, дали президентът на ЕЦБ Марио Драги (който също присъства на срещата в четвъртък вечерта) ще позволи в скоро време гръцките облигации да бъдат отново приети като кредитно обезпечение при провежданите парични операции в Евросистемата.

Г-н Драги не е политик. Неговата роля в срещата беше консултативна. ЕЦБ има свои правила. Но мога да ви кажа, какво заяви Драги след срещата - а именно, че сега той е по-оптимистично настроен, каза той.

Гръцкият премиер показа и своята подкрепа за министъра на финансите Янис Варуфакис, който беше подложен на постоянни критики от гръцките партньори относно неговата работа в досегашните преговори.

Ципрас също така заяви, че би било грешка да се говори точно сега за конкретни срокове за представяне на списъка с реформи, тъй като ако те бъдат превишени, тогава всеки ще говори за отрицателни резултат в хода на преговорите.

В четвъртък всички ние се съгласихме, да не се определя конкретен срок дали програмата ще бъде факт тази или следващата седмица. Моят отговор е, че списъкът с реформите ще бъде внесен възможно най-бързо и че Еврогрупата ще се срещне възможно най-скоро, за да ни даде достъп до парична ликвидност, каза той.

Помолен да коментира забележките след "мини срещата на ЕС" от четвъртък на немския канцлер Ангела Меркел, в които тя призова за приключване на петия преглед за оценка на настоящата спасителна програма, Ципрас отговори, че това вече не е държавен ангажимент. На пресконференция в петък Меркел призова гръцките власти да заменят мерките за реформи, договорени с предишното правителство, с други мерки на същата стойност и имащи същия положителен фискален ефект.

Мисля, че всички трябва да започнем да осъзнаваме едно и също нещо. Вчера г-жа Меркел потвърди, че ние вече не сме ангажирани с договореностите на предишното правителство. Няма да има повече мерки за икономии, отсече Ципрас.

Ние вярваме, че нашите реформи ще заменят мерките за строги икономии на предишното правителство, като например тези за повишение на ДДС в туризма и за лечението. Нашата цел е да има реформи с положителен фискален ефект, посочи гръцкият премиер.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще направи официално посещение в Берлин в началото на следващата седмица (на 23-и март) и ще проведе двустранна среща с канцлера на Германия Ангела Меркел.